Kosaciov: Democrație nu înseamnă doar să dărâmi statui și să pupi vârful pantofului
03/07
Mișcarea ”Taliban” a comentat articolul provocator al ziarului NYT despre „legăturile cu Rusia”
03/07

SUA au înăsprit restricțiile pentru exporturile în Rusia

Containere din portul San Pedro, California/ Foto: Getty Images

Începând cu 29 iunie 2020, autoritățile Statelor Unite au introdus restricții mai dure la exporturile destinate Rusiei. Adoptată încă din luna aprilie, respectiva decizie a intrat în vigoare la 60 de zile de la publicarea ei în Registrul federal al SUA, relatează TASS.

Este vorba despre un document al Biroului pentru industrii și securitate al Ministerului de Comerț al SUA, ce răspunde de controlul exporturilor. Textul formulează cerințele pentru eliberarea licenței de export pentru produsele americane cu destinație dublă și militară în Rusia, dar și în China și Venezuela.

Noua regulă extinde intepretarea noțiunii de ”uz militar”. Acum, sub incidența acestei definiții intră toate produselor a căror achiziție ar putea contribui la dezvoltarea și fabricarea de produse militare. În plus, se extinde lista produselor pentru care se va solicita licentă în vederea exportării lor în China, Rusia și Venezuela. Listă pe care figurează, printre altele, aparatură și programe software pentru funcționarea reactoarelor nucleare, dispozitive semiconductoare, echipamente de măsurare și alte materiale care, în opinia autorităților americane, pot fi folosite în scopuri militare.

”Unele organizații din China, Rusia și Venezuela au încercat să ocolească reglementările americane pentru exporturi și să submineze interesele americane în ansamblul lor. Prin urmare, rămânem vigilenți pentru a ne convinge că tehnologia SUA nu va ajunge pe mâini greșite”, a afirmat ministrul american al comerțului, Wilbur Ross, a cărui declarație este citată de biroul de presă al instituției.

Separat, documentul înăsprește cerințele pentru eliberarea licențelor de export a produselor americane cu destinație dublă și militară în China. În opinia departamentului, se impune ”o atenție deosebită la evaluarea utilizatorilor finali din China”, din cauza ”frecventei contopiri între sectoarele civil și militar din China”. Se menționează că decizia a fost adoptată cu scopul ”de a susține securitatea națională și misiunile politicii externe a Statelor Unite”. În documentul se precizează, totodată, că în privința Rusiei și a Venezuelei, cerințe similare au fost introduse încă din 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 580134