Ministerul Apărării, despre declarația lui Bolton privind pericolul chinez
04/07
Alexander Rahr: Rusia a decis că nu devine parte a Occidentului
04/07

SUA discută cu Rusia rolul ei la summitul extins al G7

Ambasadorul SUA în Rusia, John J. Sullivan/ Foto: EPA-EFE

Statele Unite dezbat cu Rusia detaliile eventualei participări a Moscovei la summitul G7 extins, la propunerea președintelui american Donald Trump, și, de asemenea, analizează un rol acceptabil pentru Moscova la acest eveniment, a declarat ambasadorul SUA în Rusia, John J. Sullivan, într-un interviu acordat postului de televiziune RBK.

”Lucrăm la detalii și analizăm cu MAE rus și cu guvernele altor țări participante problema existenței unui rol acceptabil pentru Rusia la acest summit”, a spus diplomatul.

Potrivit lui Sullivan, Trump chiar și-ar dori să-l vadă pe președintele Rusiei, Vladimir Putin la întâlnirea liderilor G7, pentru că Rusia este implicată în multe dintre chestiunile ce figurează pe agenda summitului.

La 30 mai, Trump a anunțat că amână summitul G7 de la sfârșitul lunii iunie pentru luna septembrie și că intenționează să invite Rusia, Coreea de Sud, Australia și India. La 1 iunie, cu prilejul unei convorbiri telefonice, el i-a prezentat președintelui Rusiei, Vladimir Putin, ideea sa. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, comentând inițiativa lui Trump, a arătat că ideea ”merge în direcția corectă”, dar că, fără participarea Chinei, nu va fi asigurată o reprezentare universală la eveniment. Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a anunțat că Rusia intenționează să primească mai multe informații legate de viitorul summit G7 pe canale diplomatice, pentru că, deocamdată, rămân multe neclarități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 582673