MAE rus: Spionajul SUA, implicat în traficul de narcotice
05/07
Raza de luptă a tunurilor electromagnetice rusești a crescut la 10 km
05/07

Rusia, răspuns la apelul SUA de a închide ”îngrozitoarele” proiecte Burevestnik și Poseidon

Foto: RIA Novosti

”În dezvoltarea noilor tipuri de arme, americanii au rămas în urma Rusiei și, de aceea, fac acum pe demagogii”, a comentat senatorul rus Franț Klințevici apelul reprezentantului special al SUA, Marshall Billingsea, care a sfătuit Moscova să arunce în sertar ”îngrozitoarele proiecte Burevestnic (Albatros – n.r.) și Poseidon”, relatează publicația ”Vzgliad”.

”Domnilor, calmați-vă! Nu am făcut decât să asigurăm securitatea țării noastre. Iar, atâta timp cât veți bate pasul pe loc înainte de a putea să repetați reușitele noastre în acest domeniu – noi vom avansa, mult, cu noile tipuri de arme”, a spus politicianul, membru al Comisiei senatoriale pentru securitate și apărare.

”Tendința actuală a doctrinei noastre de apărare este de natură să nu ne lăsăm antrenați într-o cursă a înarmării. Rezolvăm lucrurile nu prin cantitate, ci prin calitatea armei. În dezvoltarea noilor tipuri de arme, americanii au rămas în urma Rusiei și, acum, fac pe demagogii”, a apreciat senatorul.

”În lume, nimic nu este, astăzi, mai tare decât Burevestnik și Poseidon. Existența unei asemenea arme în cantitate mică asigură, garantat, înfrângerea eventualului inamic aflat la orice distanță”, a subliniat Klințevici.

Poseidon este unul dintre cele mai eficiente tipuri de arme din lume, a confirmat vicepreședintele Academiei ruse pentru rachete și artilerie, Konstantin Sivkov. ”Cu mijloacele de apărare antinavă existente în prezent, această torpilă nu poate fi, practic, distrusă. Principalul rol al lui Poseidon constă în a duce muniție termonucleară superputernică până la coastele Americii. De aceea, declarația lui Billingsea este o încercare de a elimina cea mai periculoasă – pentru americani – componentă a armamentului strategic al Rusiei”, a spus expertul, pentru ”Vzgliad”.

La rândul său, Igor Korotcenko, membru al Consiliului Civic, a calificat declarația lui Billingsea ca fiind ”nimic altceva decât retorică politică”. «Nu realizările rusești ar trebui să ”înfricoșeze”, ci lipsa dorinței SUA de a purta negocieri privind prelungirea tratatului START-3», a spus Korotcenko. ”Asta este principala problemă ce influențează stabilitatea mondială politică și militară. Neprelungirea tratatului înseamnă că noua cursă a înarmării nucleare poate să iasă de sub control”, a adăugat expertul.

În ceea ce privește Poseidon și Burevestnik, nu sunt mai ”înfricoșătoare” decât rachetele balistice americane Trident II și Minuteman. Sunt tot mijloace de transport ale proiectilelor nucleare la țintă, numai că sunt ceva mai performante. Avem dreptul să dezvoltăm un astfel de tip de armă și nimeni nu ne poate interzice acest lucru”, a subliniat interlocutorul publicației ”Vzgliad”.

”Neliniștea domnului Billingsea este generată de faptul că SUA nu dispun de astfel de tipuri performante de arme. Dacă ne critică, înseamnă că facem totul corect. De aceea, trebuie reacționat cu calm la astfel de declarații, iar americanii trebuie doar convinși de necesitatea prelungirii valabilității tratatului START-3”, a concluzionat Korotcenko.

Billingsea, reprezentantul special al președintelui Trump pe probleme privind controlul armelor a calificat drept ”îngrozitoare” proiectele de rachete rusești Burevestnik și Poseidon. El a comentat un articol din revista Forbes, care a avansat ipoteza conform căreia cauza creșterii nivelului de radiații, constatată recent de suedezi, ar putea fi testarea uneia dintre aceste două rachete.

”Sper să nu fie cazul. Am avertizat, în repetate rânduri, că Skyfall (Burevestnik) și Poseidon sunt proiecte îngrozitoare. Nu contează dacă Rusia este sau nu responsabilă de ultimul incident, asta arată de ce Rusia trebuie să arunce în sertar aceste proiecte, care nu sunt acoperite de START-3. E multă cheltuială inutilă. Următorul acord trebuie să le acopere”, a spus oficialul american.

În luna mai, tot el a declarat că Rusia trebuie ”să suspende” cinci noi programe și să ”renunțe” la ele. Avea în vedere sistemele Kinjal (Pumnal – n.r.), Sarmat și Avangard, sistemul Poseidon și racheta antiaeriană cu propulsie nucleară Burevestnik.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 580134