Raza de luptă a tunurilor electromagnetice rusești a crescut la 10 km
05/07
File de istorie. 1941-1945: Convoaiele nordice (I)
06/07

Putin, despre amendamentele constituționale aprobate

Foto: RIA Novosti

Vladimir Putin a evaluat modificările adoptate la textul Constituției Rusiei în vigoare. Intervievat în cadrul emisiunii ”Moscova. Kremlin. Putin”, președintele a vorbit despre ”minele cu efect întârziat” din toate variantele Legii fundamentale a URSS, subliniind că Rusia trebuie să evite astfel de coliziuni legislative.

Potrivit președintelui, în acordul unional din 1922 a fost înscrisă teza leninistă despre dreptul republicilor unionale de a se retrage din componența statului unic.

”Lenin a vehiculat această idee încă din 1908-1909. S-a pornit de la ideea privind dreptul națiunii la autodeterminare, care a transformat edificare statală în așa fel încât, la crearea statului unic – Uniunea Sovietică – era vorba, de fapt, despre refacerea Rusiei istorice în granițele ei anterioare, nou înființatele republici unionale având dreptul să iasă din el”, a spus Putin.

Șeful statului a amintit, de asemenea, că, în Constituția URSS din 1977, ”era înscris dreptul, exclusiv și de monopol, la putere al partidului comunist”, PCUS devenind stâlpul sistemului de stat și de aceea, în opinia lui Putin, când partidul a început ”să se fărâmițeze din interior, a început să se destrame și țara”.

”Este total inadmisibil. Aceasta este mina cu efect întârziat, pusă încă din 1922 în procesul de formare a Uniunii Sovietice, apoi și în următoarele Constituții din 1924, 1936 și 1977. Noi trebuie să evităm astfel de chestiuni”, a afirmat Putin.

Șeful statului a evaluat, de asemenea, momentele din amendamentele adoptate legate de suveranitatea statului. ”Nu a existat așa ceva și trebuia să fie”, a spus președintele, referindu-se la modificarea privind inviolabilitatea granițelor și imposibilitatea desprinderii teritoriilor rusești. Putin a arătat, totodată, ceea ce multe țări au făcut, deja, ”fără nici o jenă”. Așa a calificat președintele modificarea potrivit căreia deciziile instanțelor de judecată internaționale nu pot veni în contradicție cu Constituția Federației Ruse”.

Președintele a declarat că amendamentele adoptate ”vor întări statalitatea noastră, vor crea condiții pentru o dezvoltare progresivă a țării noastre pentru multe decenii, de acum înainte”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 580149