Nord Stream-2. Danemarca s-a răzgândit
07/07
Nepotul de văr al lui Putin, ales lider de partid
07/07

Corneliu Vlad: Un summit fără precedent în istorie

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

Note pe marginea articolului lui Vladimir Putin publicat în The National Interest

Un summit al celor cinci mari puteri nucleare ale lumii? Sună neobișnuit, aproape ireal, poate chiar ca o proiecție imposibilă. Și totuși, e o idee care pare tot mai aproape de materializare. În lumea atât de neliniștită și dezbinată a momentului, o lume nesigură, subminată de neîncredere și suspiciuni, marcată de fenomenul Covid și de criza economică mondială, președintele Rusiei, Vladimir Putin a lansat o chemare pe cât de neașteptată, pe atât de realistă – și în fond firească – celorlalte mari puteri nucleare, membre permanente ale Consiliului de Securitate, de a se întâlni la cel mai înalt nivel, în cadrul consacrat (de 75 de ani) al ONU, pentru a dezbate și a decide asupra marilor probleme ale păcii și războiului.

Propunerea liderului de la Kremlin se întemeiază pe o argumentație convingătoare și realistă. El pornește de la constatarea că principiile dezvoltării pașnice, consfințite de conferințele de la Ialta și San Francisco, care au garantat pacea lumii timp de trei sferturi de secol, sunt în pericol, iar sistemul postbelic al relațiilor intenrationale este tot mai acut pus sub semnul întrebării. Niciuna din organizațiile cu vocație, nicio alianță sau parteneriat la nivel statal, nicio formulă de construct de tip G (G-7/8, G-20 etc.) nu reușesc să stopeze cursul preocupant al evenimentelor. Iar tabloul unor negocieri la cel mai înalt nivel chino-americane pare mai degrabă unul suprarealist. Într-o asemenea situație, doar un consens la vârf al celor “cinci mari ai lumii” – și în primul rând SUA și Rusia, care dețin 95 la sută din arsenalele nucleare mondiale – poate stopa actualul curs primejdios al evenimentelor și imprima o tendința nouă, salutară, în viața internațională.

În mod surprinzător, toate marile puteri au răspuns pozitiv inițiativei Moscovei, cu toate divergențele acute care există între unele dintre ele, la nivel bilateral sau de alianțe. Și nu este greu să ne imaginăm că în acest moment telefoanele cu sau fără fir ale cancelariilor din marii centri de putere ai lumii sunt înfierbântate la roșu de consultările politico-diplomatice între parteneri. Convorbiri menite să netezească parcursul spre dialogul proiectat, să-i schițeze jaloanele pentru finalizarea cu succes a reuniunii. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a precizat, de la bun început, că acest cadru de negocieri va funcționa “fără politizare, fără ideologizare și dincolo de cicluri electorale”. Universitarul francez Bertrand Badie remarca faptul că “niciodată cele șapte miliarde și jumătate de oameni ai planetei nu au resimțit într-atâta, în sinea lor, nevoia urgență de politică globală”, iar politologul american Richard Gowan afirma că reuniunea va fi un prilej pentru Consiliul de Securitate de a dovedi că “nu este întrutotul inactiv”, cu alte cuvinte că sistemul mondial de securitate statuat în postbelic este viabil, dar trebuie consolidat și pus în concordanță cu cerințele zilei.

Acesta este de fapt și sensul propunerii liderului de la Kremlin. “Principiile Consiliului de Securitate al ONU constituie unicul mecanism pentru prevenirea unui război major sau a unui conflict global”, subliniază președintele Putin în amplul sau articol publicat în presă americană și consacrat împlinirii a 75 de ani de la victoria în al doilea război mondial. Pe agenda summitului, a detaliat liderul rus, trebuie să figureze principiile colective ale problematicii mondiale, în ce privește garantarea păcii, întărirea securității globale și regionale, controlul armelor strategice, eforturile comune în lupta împotriva terorismului, extremismului și a altor provocări și amenințări majore, dar și situația economiei globale, protecția mediului, schimbările climei, securitatea spațiului informatic global. O agenda vastă, care cuprinde în întreaga sa complexitate marile sfidări cu care se confrunta omenirea și care impune responsabilitate și înțelepciune politică tuturor marilor puteri ale lumii de azi. Președintele Putin, comentează analistul pakistanez Nasim Haider, “a propus eforturi comune de colaborare globală pentru gestionarea situației post-pandemie. Propunerea sa apare ca fiind benefică pentru cele cinci țări cu interese deosebite și a atras aprecieri chiar și în SUA”. Anticipând cumva urmările summitului proiectat, politologul menționat scrie: “Câștigător cert va fi Putin, care a pledat pentru summit. Însuși faptul că el a lansat propunerea, îl evidențiază ca un lider perspicace”.

Din acest summit “fără precedent în istorie”, cum îl caracterizează comentatorii politici de pretutindeni, va avea, însă, de câștigat întreaga omenire dacă rezultatele sale vor răspunde așteptărilor popoarelor de a trăi într-o lume pașnică și mai sigură, deschisă înțelegerii și conlucrării pe calea progresului și prosperității generale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 582695