Planul Rusiei de a ataca Ucraina? Dmitri Peskov: O prostie!
07/07
Deputat francez critică știrile false despre militarii din Crimeea
08/07

Riabkov: Rusia și-a pierdut încrederea în SUA

Serghei Riabkov, vice-ministru rus de externe/ Foto: RIA Novosti

Rusia și-a pierdut încrederea în Statele Unite și nu vede în Washington ”un partener capabil să negocieze”, a declarat vice-ministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, la finalul conferinței țărilor participante la Tratatul Cer Deschis, scrie RIA Novosti.

Diplomatul a precizat că, la conferința desfășurată la Viena, reprezentanții Rusiei și cei ai Statelor Unite nu au reușit să găsească un limbaj comun.

”A fost, mai degrabă, un schimb reciproc de reproșuri și pretenții. Nu se observă nici o voință politică din partea SUA de a găsi soluții și de a corecta acele neajunsuri legate de îndeplinirea tratatului și de abaterile de la cerințele acestuia, pe care noi le semnalăm, tot timpul, americanilor”, a arătat Riabkov, citat de ”Rossiiskaia Gazeta”.

În opinia vice-ministrului, Statele Unite se vor retrage din Tratat în luna noiembrie. De altfel, oficialul rus a constatat că la conferința mai sus menționată toți au vorbit despre asta ca ”despre un fapt împlinit”. ”Se pare că mulți s-au împăcat, deja, cu gândul”, a adăugat Riabkov.
Potrivit spuselor sale, nu s-a stabilit, încă, ce acțiuni va întreprinde Rusia, în continuare, în privința Tratatului Cer Deschis, pe fondul retragerii SUA, pentru că trebuie rezolvate numeroase chestiuni de ordin organizatoric.

”Rossiiskaia Gazeta” amintește că Tratatul Cer Deschis a fost semnat la 24 martie 1992, la Helsinki. Conform documentului, statele participante au dreptul să efectueze zboruri deasupra teritoriilor țărilor lor pentru a observa activitățile militare ale unuia și ale celuilalt. La 21 mai, președintele Donald Trump a anunțat intenția SUA se a se retrage din Cer Deschis. Decizia intră în vigoare peste șase luni – la 22 noiembrie. SUA și-au explicat demersul evocând presupuse încălcări ale acordului de către Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 582660