Studioul ”M.Gorki” a realizat un film despre pandemie
19/07
Academicianul Anatoli Torkunov: Marea Victorie și procesul politic mondial
20/07

The National Interest s-a speriat de interdicția exporturilor de cereale din Rusia

Foto: TASS

Autoritățile ruse ar putea restricționa exportul de grâu din țară, folosindu-l ca “armă politică”, care ridică îngrijorări, speculează The National Interest.

Conform prognozei portalului, până în 2028, Rusia ar putea să controleze o cincime din exporturile mondiale de cereale. În același timp, încălzirea globală poate crește dependența altor țări de aprovizionarea cu cereale rusești, prin urmare, Federația Rusă ar putea deveni o “putere a cerealelor” și mai mare.

Autorul articolului a amintit de cota la exportul de cereale din cauza pandemiei coronavirusului. Potrivit publicației, importatorii – în special Turcia, Egiptul și Bangladeshul – au trebuit să se grăbească să caute surse care să le umple rezervele de cereale.

Publicația notează că, chiar și în momentul în care a fost introdusă o cotă pentru exportul de grâu din 2010, din cauza secetei, Rusia mai avea rezerve importante de cereale, ca și în anul curent.

The National Interest își prezintă speculațiile pe această temă în felul următor: “Chiar și mai mult decât îngrijorătoare, față de cazul limitării exporturilor rusești în timpul crizei, se prezintă posibilitatea de a limita exporturile rusești, pentru a exercita presiuni politice. Rusia ar putea transforma exporturile de grâu într-o armă, pentru a face presiuni asupra țărilor în care insecuritatea alimentară, cauzată de schimbările climatice, nu le va lăsa nicio alegere.”

În legătură cu pandemia coronavirusului din acest an, Rusia, pentru prima dată începând din 2010, a suspendat exporturile de cereale pe piața mondială. Ministerul Agriculturii a motivat necesitatea acestor măsuri pentru a răspunde nevoilor interne ale țării în materie de cereale și produse procesate.

În același timp, în mai, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că, anul acesta, țara are perspective bune pentru recoltarea cerealelor, statul asigurându-se, pe deplin, cu produsele alimentare de bază. El a menționat că recolta de cereale în Rusia, timp de șase ani la rând, a depășit 100 de milioane de tone și, de asemenea, a adăugat că țara sa însușește în mod constant piețele globale și se numără printre principalii exportatori de produse alimentare într-o serie de poziții.

În iunie, ministrul Agriculturii, Dmitri Patrușev, a informat că recolta de cereale din Rusia, în acest an, ar putea ajunge la 122,5 milioane de tone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 579416