S-a finalizat testarea noului pistol-mitralieră Kalașnikov
23/07
Lavrov a criticat ”comportamentul criminal al colegilor din NATO” în Libia
23/07

Rusia, despre măsurile de încetare a focului în Donbass

Reprezentantul special al Rusiei în Grupul trilateral de contact, Boris Grîzlov/ Foto: RIA Novosti

Moscova este mulțumită că autoritățile de la Kiev și autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk au convenit încetarea focului în conflictul din regiunea Donbass, a declarat reprezentantul special al Rusiei în Grupul trilateral de contact, Boris Grîzlov, relatează presa rusă.

”În sfârșit, după ce a opus rezistență aproape cinci luni, partea ucraineană a găsit în sine curajul de a conveni măsurile de încetare a focului propuse, de nenumărate ori, de Donețk și Lugansk”, a spus politicianul rus, citat de RIA Novosti.

Potrivit lui Grîzlov, tentativele oficialilor de la Kiev de a evita adoptarea unor măsuri concrete și efective au putut fi depășite grație poziției ferme adoptate de adjunctul Administrației președintelui Rusiei, Dmitri Kozak.

Într-un comunicat difuzat anterior, MAE al autoproclamatei republici populare Donețk preciza că, la ședința grupului de contact pentru reglementarea conflictului din Donbass, au fost obținute rezultate pe partea de convenire și confirmare de către părți a pachetului de măsuri suplimentare privind controlul regimului de încetare a focului deja existent. Măsurile vor intra în vigoare începând din 27 iulie.

Partea ucraineană, practic, pune crucea Acordurilor de la Minsk.

Pe de altă parte, MAE al autoproclamatei republici populare Donețk a anunțat că partea ucraineană a blocat activitatea grupului de contact, refuzând să-și explice poziția referitoare la alegerile din Donbass. După cum notează RIA Novosti, Rada Supremă (Parlamentul de la Kiev, n.r.) a convocat alegeri locale în Ucraina, pentru 25 octombrie. Parlamentarii au subliniat că, în Donbass, astfel de alegeri nu pot fi organizate decât după evacuarea formațiunilor armate și transferul controlului de la granița dintre Ucraina și Rusia. Ceea ce, a insistat MAE al Republicii Donețk, contravine prevederilor Acordurilor de la Minsk.

”Negociatorii ucraineni nu au reușit să exprime o poziție cât de cât logică și coerentă, blocând, astfel, continuarea activității grupului de contact”, a precizat aceeași sursă. Grîzlov a arătat, la rândul său, că orice dezbateri, indiferent de subiectul abordat, sunt lipsite de sens în condițiile în care Parlamentul Ucrainei ”a luat o hotărâre ce exclude reglementarea conflictului pe baza Acordurilor de la Minsk”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 836785