Cetățenia rusă se poate obține mai ușor
24/07
Președintele Societății Istorice Ruse a relatat care este datoria morală a țărilor din Europa de Est
25/07

Expert rus, despre termenul de realizare a sistemului de rachetă ”Barguzin”

Foto: SA RJD

Forțele de rachete strategice ale Rusiei (RVSN) vor putea primi noul sistem feroviar de rachetă ”Barguzin” în următorii 3-5 ani, dacă autoritățile vor adopta o decizie în acest sens, a anunțat expertul în domeniul armelor strategice, veteran al RVSN, Vladimir Evseev, citat de cotidianul ”Izvestia”.

Potrivit aprecierilor sale, 3-5 ani sunt suficienți pentru realizarea prototipului acestui sistem de rachetă, pentru efectuarea testelor de zbor și pentru definitivarea diferitelor sisteme. Intervievat de agenția RIA Novosti, Evseev a subliniat că, totuși, este un interval foarte scurt pentru un sistem de rachetă.

Expertul a subliniat că ”Barguzin” (după numele vântului din zona Baikal – n.r.) prezintă o serie de avantaje față de predecesorul său sovietic, sistemul ”Molodeț”. Printre altele, ”Molodeț” era echipat cu o rachetă mult prea grea, care nu intra într-un vagon standard, ceea ce a reprezentat un factor serios de demascare. În schimb, ”Barguzin” este o rachetă mai ușoară, intră într-un vagon și poate fi lansată de pe orice sector feroviar. În cazul în care s-ar impune o ripostă, la un atac, acest lucru face sistemul mai eficient decât ”Topol” sau ”Iars”, pentru că, în aceste cazuri, este nevoie de timp pentru a ajunge în perimetrul de tragere și pentru desfășurarea respectivelor sisteme.

Întrebat fiind care ar putea fi motivele pentru care proiectul a fost înghețat, expertul a declarat că, probabil, conducerea Rusiei a crezut că Tratatul START-3 (Tratatul de reducere și limitare a armelor strategice ofensive, n.r.) va fi prelungit. În plus, un rol l-a jucat și aspectul financiar al problemei.

Despre o posibilă readucere la viață a proiectului ”Barguzin”, înghețat în 2017, s-a aflat în toamna anului trecut. La acel moment, redactorul publicației ”Naționalnaia oborona”, Igor Korotcenko, a afirmat că, ținând cont de schițele existente, ideea va putea fi repede pusă în practică. El a calificat această decizie drept răspuns la retragerea Statelor Unite din Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune, INF.

O trăsătură caracteristică a trenului ”Barguzin” îl reprezintă aspectul exterior, care nu diferă cu nimic de un marfar obișnuit și, prin urmare, nu poate fi depistat prin satelit, subliniază ”Izvestia”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 778766