MAE rus: Desfășurarea sistemelor S-400 în Arctica, un pas logic
29/07
Noul film al lui Koncialovski, în programul Festivalului de la Veneția
29/07

Rata șomajului în Rusia a crescut la 6,3%, în luna iunie

Foto: TASS

În luna iunie, rata șomajului a crescut la 6,3%, de la 6,1%, în luna mai, reiese din documentele Băncii Centrale a Rusiei.

”Pe fondul ridicării parțiale, în iunie 2020, a măsurilor de restricție și a reluării activităților industriale, scăderea necesarului angajatorilor de forță de muncă a încetinit. Introducerea subvențiilor pentru plata salariilor și acordarea de credite fără dobânzi, cu scopul de a susține piața muncii, au permis angajatorilor să limiteze amploarea reducerilor de personal. Rata șomajului a crescut la 6,3%”, se arată în documentul preluat de agenția Rambler.

Veniturile reale disponibile

În materialele publicate, Banca Centrală prezintă și situația veniturilor reale disponibile ale rușilor (venituri nete, ajustate la inflație) care, în trimestrul al II-lea al anului 2020, s-au redus cu 8% pe an, după o creștere de 1,2% în primele trei luni din 2020.
Cele mai afectate au fost veniturile din afaceri și de altă natură (inclusiv cele din zona gri).

Potrivit datelor Băncii Centrale, pentru prima dată, începând din 2017, plățile obligatorii au avut un aport pozitiv în evoluția veniturilor, ca urmare a reducerii bazei de impozitare, precum și a amânării achitării plăților în avans pentru antreprenorii individuali. De asemenea, veniturile au fost susținute și de ajutoarele anti-criză alocate din bugetul statului.

Reducerea PIB

În ceea ce privește evoluția Produsului Intern Brut, în semestrul al II-lea ritmurile de creștere vor rămâne negative, cu o scădere de 4,5-5,5%, se arată în comentariile analitice ale Băncii Centrale.

În același timp, în trimestrul al III-lea relaxarea măsurilor de restricții adoptate din cauza pandemiei în Rusia și în străinătate vor crea condiții pentru extinderea activității economice, al cărei principal motor va fi refacerea cererii de consum.

Potrivit estimărilor Băncii Rusiei, în trimestrul al II-lea, PIB-ul Rusiei ar putea înregistra un declin – în expresie anuală, de 9-10%. Una dintre principalele cauze ale acestei reduceri, indicată de Banca Centrală, este scăderea nivelul de consum al populației, provocată de diminuarea veniturilor în condiții de limitare a activităților de afaceri. Altă cauză este, în opinia instituției de reglementare, reducerea exporturilor, determinată de slăbirea cererii externe, precum și de îndeplinirea înțelegerilor OPEC+. Influență pozitivă asupra cererii interne în al doilea trimestru au avut-o și măsurile bugetare de susținere a gospodăriilor și a sectorului corporatist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 582670