Putin: Sunt trecute sub tăcere problemele ecologice din regiunea Irkuțk
31/07
Rezervele internaționale ale Rusiei au crescut
31/07

Cine a finanțat protestele din Piața Independenței din Kiev

Foto: RIA Novosti

Fostul deputat în Rada Supremă a Ucrainei (Parlamentul țării) din partea grupului ”Partidului Regiunilor”, David Jvania, a declarat că una dintre sursele externe de finanțare a protestelor din Piața Independenței din Kiev, din 2013-2014, a fost ambasada Lituaniei, relatează Rambler.ru.

Fostul deputat în Rada Supremă a Ucrainei, David Jvania/ Foto: golos.ua

Anterior, Jvania a recunoscut că, împreună cu fostul ministru de Externe al țării, Pavel Klimkin, a predat, în 2014, o mită de 5 milioane de euro unui responsabil european pentru susținerea candidaturii lui Petro Poroșenko la alegerile prezidențiale. Potrivit afirmațiilor sale, în 2014, puterea a fost acaparată în Ucraina și a fost o operațiune planificată.

«Știu, de asemenea, cum a fost finanțată lovitura de stat. Acapararea puterii a fost finanțată prin mai multe metode. Una dintre sursele externe a fost ambasada Lituaniei, prin intermediul căreia se transmiteau bani și arme, iar filiera internă a fost ”Diamantbank”. Am documente doveditoare, ce confirmă spusele mele. De aceea, mă adresez încă o dată procurorului general Irina Venediktova: deschideți anchete penale, chemați-mă să depun mărturie! Ucrainenii trebuie să afle, în sfârșit, care este adevărul, ce s-a întâmplat atunci. Cale de întoarcere nu există», a afirmat Jvania pe canalul său de YouTube.

Cea mai importată piață din Kiev – Maidan Nezalejnosti (Piața Independenței) a fost ocupată de susținătorii integrării europene la 21 noiembrie 2013, imediat după anunțul Guvernului condus de premierul Nikolai Azarov privind stoparea semnării acordului de asociere cu UE. Ulterior, ”maidanul” a devenit epicentrul confruntării dintre instituțiile de forță și radicali. Noii lideri ucraineni au pasat responsabilitatea, pentru moartea a peste 100 de oameni, opozantului lor politic – președintele legitim, Viktor Ianukovici și subunității speciale a MAI, „Berkut”.

Ianukovici și „Berkut” neagă implicarea lor în aceste crime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 582658