Reacția Kremlinului la arestarea rușilor în Belarus
30/07
Cine a finanțat protestele din Piața Independenței din Kiev
31/07

Putin: Sunt trecute sub tăcere problemele ecologice din regiunea Irkuțk

Teritoriul întreprinderii chimice ”Usoliehimprom”/ Foto: TASS

Problemele ecologice din orașul Usolie-Sibirskoe, regiunea Irkuțk (Siberia Centrală), nu s-au rezolvat de ani buni, a declarat președintele Vladimir Putin, la o consfătuire privind situația din acest oraș, scrie RBK.

”Încărcătura problemelor ecologice se acumulează de mult, încă din anii ’30. Pe acest teritoriu, a funcționat o mare întreprindere chimică. Iar acum, situația este de așa natură, încât punctele de păstrare a deșeurilor de producție se află, cu adevărat, în avarie”, a spus Putin.
Potrivit președintelui, nimeni nu s-a ocupat vreodată cum trebuie de problemele orașului. ”Mai mult, în loc să fie rezolvată, problema a fost, de fapt, trecută sub tăcere”, a subliniat liderul de la Kremlin.

RBK amintește că este vorba despre uzina Usoliehimprom, care, din 1936, a fost cea mai mare întreprindere a industriei chimice sovietice de dincolo de Urali. Pe teritoriul ei se află un mare focar de poluare cu mercur, rămas după închiderea, în 1998, a secției de electroliză. În august 2017, Usolehimprom a dat faliment.

În cele din urmă, corporația de stat Rosatom a fost însărcinată să curețe Usolie-Sibirskoie de deșeurile toxice. Experții remarcă faptul că acest lucru nu este surprinzător: în urmă cu câțiva ani, Rosatom a creat o filială care, în cadrul proiectului național “Ecologie”, a demarat lucrările de eliminare a problemelor legate de deșeurile chimice, în special de mercur. Rosatom a reunit o echipă competentă și a dezvoltat tehnologii care pot fi aplicate cu succes.

În iunie 2018, în urma depresurizării uneia dintre cisterne, s-a scurs o substanță necunoscută. Câteva luni mai târziu, în luna noiembrie a aceluiași an, la UsolieSibirskoe a fost decretată stare de urgență, în vigoare și astăzi. Zona este sub protecție militară. În iulie anul trecut, Rorprirodnazod (Protecția mediului, n.r.) a declarat că uzina a devenit teritoriul unei catastrofe ecologice și a cerut măsuri urgente, înainte să se producă ”un Cernobîl ecologic”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 582694