Roșal: Pandemia, o repetiție a războiului biologic
03/08
Când apare primul autoturism electric rusesc de serie
03/08

Zaharova, despre declarația lui Kravciuk privind Acordurile de la Minsk

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus/ Foto: REGNUM

Declarațiile politicienilor ucraineni, potrivit cărora prevederile Acordurilor de la Minsk sunt de neînțeles, te duc cu gândul la necesitatea organizării, în Ucraina, a unor consultări interne pe această temă, a apreciat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, scrie RIA Novosti.

”Poate nu trebuie să mai convoace nenumărate întâlniri internaționale la nivel înalt, poate este suficient să organizeze, în sfârșit, un singur summit intern? Să se reunească toți cei patru (foștii președinți ai Ucrainei, Leonid Kravciuk, Leonid Kucima, Petro Poroșenko și actualul șef al statului, Volodimir Zelenski, n.r.) și să încerce să priceapă ce scrie, totuși, în acele Acorduri de la Minsk?”, a scris reprezentanta diplomației ruse, pe Facebook.

Așa a comentat Zaharova cuvintele noului șef al delegației ucrainene în Grupul de contact, Leonid Kravciuk, care a afirmat că noțiunea de ”statut special” pentru Donbass trebuie clarificat, deoarece, în Acordurile de la Minsk, “este scris în așa fel, încât nici noi nu știm ce este acela statut special”.

Zaharova a calificat ideea sa drept ”frățească”. ”Sunt convinsă că un summit ucrainean va ieși constructiv și nu va exista nimeni care să fie acuzat de boicot. Un singur DAR: vor trebui să se descurce fără o călătorie la Paris”, a adăugat ea.

«Toți patru sunt la curent cu evenimentele: doi au mai fost în Grupul de contact, unul a semnat documentele de la Minsk, altul le-a folosit în campania sa electorală. Și, încă un aspect, nu lipsit de importanță: din acești patru, doi nu au avut nedumeriri legate de ”pachetul de la Minsk”, ei declarând, de la bun început, că le este foarte clar, dezbătând energic, prin capitalele lumii, realizarea lui și cerând Moscovei să nu ”frâneze procesul”. Așa că, să le povestească și celorlalți doi ce scrie în acele texte», a concluzionat diplomatul.

Acordurile de la Minsk de reglementare a situației din estul Ucrainei prevăd încetarea focului, retragerea armamentului greu de la linia de contact, precum și o reformă constituțională, ale cărei elemente cheie trebuie să fie decentralizarea și adoptarea unei legi privind acordarea unui statut special pentru anumite zone din regiunile Donețk și Lugansk. Acest plan nu a fost îndeplinit nici până acum.

În același timp, politicienii ucraineni tergiversează constant îndeplinirea prevederilor Acordului Minsk-2 (convenit și semnat în februarie 2015, în timp ce Acordurile de la Minsk sau Protocolul de la Minsk a fost semnat în septembrie 2014, n.r.), afirmând chiar că documentul are doar caracter de recomandare și nu unul obligatoriu. Poziția Rusiei constă în îndeplinirea cu strictețe a Acordurilor de la Minsk, care, la timpul respectiv, au fost semnate inclusiv de reprezentanții Kievului, de cei ai Donețkului și ai Luganskului și aprobate de Consiliul de Securitate al ONU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 629235