Când apare primul autoturism electric rusesc de serie
03/08
Clasament Forbes: Cei mai bine plătiți artiști ruși
04/08

Despre ”ultimul cadou” oferit de Trump lui Putin

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump/ Foto de arhivă/ RIA Novosti

Expertul Centrului pentru studierea problemelor de securitate, Konstantin Blohin, a comentat știrile din presa americană referitoare la ”ultimul cadou pentru Putin” din partea președintelui Statelor Unite, Donald Trump.

«Adversarilor lui Trump, din Statele Unite, le face plăcere să definească prin ”cadouri pentru Putin” unele sau altele dintre acțiunile președintelui american, chiar dacă ele au un evident caracter anti-rusesc. În cazul de față, retragerea câtorva mii de soldați din Germania nu a schimbat, la nivel global, nimic pentru Rusia, firește – oricum, Moscova nu intenționa să atace Germania, care este principalul ei partener comercial din Uniunea Europeană. În SUA, însă, situația este prezentată cu totul altfel și anume ca o slăbire a poziției Statelor Unite», a explicat Blohin.

În opinia lui, retragerea trupelor constituie punctul culminant al crizei din relațiile americano-germane, deoarece Berlinul nu vrea să cheltuiască mai mult pentru NATO și nu dorește să renunțe la gazoductul Nord Stream-2, construit de Rusia. Blohin spune că acești doi factori îl enervează pe Trump. Însă, el este convins că liderul american nu renunță ”la o bucată grasă de tort” precum influența asupra Germaniei.

”La rândul ei, această țară permite promovarea, în Uniunea Europeană, a unei politici favorabile SUA. Prin urmare, are loc o manevră tactică – o redislocare de trupe, combinată cu un banal șantaj legat de plățile pentru NATO”, crede expertul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 629254