Au fost publicate exit pollurile după votul de astăzi în alegerile prezidențiale din Belarus
09/08
Consiliul Federației condamnă decizia Pentagonului
10/08

Alegerile din Belarus: Rata de participare a depășit 79%

Președintele Comisiei Electorale Centrale a țării, Lidia Ermoșina/ Foto: RIA Novosti

Până la ora 18,00 (ora locală), la alegerile prezidențiale din Republica Belarus, și-au exprimat dreptul constituțional 79% dintre cetățenii cu drept de vot, a anunțat Comisia electorală centrală, scrie RIA Novosti.

În Regiunea Gomel, la urne se prezentaseră 81,87% dintre alegători, la Moghiev și Grodno – 80,29% și, respectiv, 75,66%. La Minsk, au completat buletinele de vot puțin peste 58% dintre alegători.

Pentru alegerea unuia dintre candidați este nevoie de mai mult de jumătate din voturi. În cursa pentru șefia țării s-au înscris cinci pretendenți. Actualul președinte Aleksandr Lukașenko luptă pentru al șaselea mandat, alături de Andrei Dmitriev, Anna Kanopațkaia, Svetlana Tihanovskaia și Serghei Cereceni.

Cozile formate la secțiile de votare din Belarus constituie o provocare organizată de opoziție, a declarat pentru postul de televiziune STB, șefa Comisiei Electorale Centrale a țării, Lidia Ermoșina.

”Cum a fost îndrumat acest electorat protestatar: veniți și ocupați o cabină, timp de jumătate de oră. Și așa se întâmplă. Din această cauză, capacitatea de primire a secțiilor de votare a devenit foarte redusă”, a declarat Ermoșina. Potrivit spuselor sale, aceste acțiuni sunt puse la cale de experți în tehnologii politice, finanțate de staff-ul candidatului căruia i s-a interzis participarea în alegeri, Viktor Babarâko.

Ermoșina a mai spus că, în secțiile de votare, se observă o operațiune de deteriorare a buletinelor de vot. ”Strică unul, vine să obțină altul, îl deteriorează și pe ăsta. Comisiile electorale nu dispun de o rezervă atât de mare de buletine”, a explicat oficialul belarus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 627156