Siluanov, despre ratingul Rusiei din analiza Fitch
08/08
Căpitanul navei ”Rhosus”: De ce a explodat azotatul de amoniu în portul Beirut?
09/08

Din adâncul Golfului Finic au fost scoase la suprafață sute de artefacte

Foto: Societatea Rusă de Geografie

Scafandrii de la Centrul de cercetări subacvactice al Societății Ruse de Geografie (RGO) au ridicat de pe fundul Golfului Finic recipiente din sticlă din secolul al XVIII-lea. Artefactele se aflau la bordul unui vas comercial olandez, descoperit la 50 de metri adâncime.

Nava cu pânze a fost găsită în urmă cu doi ani. Ambarcațiunea, despre care se presupune că se îndrepta spre Sank-Petersburg, zace pe o parte, fără catarg și fără ancoră, dar cu încărcătura alcătuită din sute de recipiente de sticlă.

Prin urmare, nava a fost botezată neoficial ”Păstrătorul de sticle”. Nava scufundată a început să fie studiată în detaliu în august. Scafandrii au scos la suprafață numeroase astfel de recipiente – fabricate sau lucrate manual și datând din secolul al XVIII-lea.

”Ce anume se afla în acele sticle este greu de spus, pentru că avem de a face cu o substanță putrezită. În unele se simte miros de pin, de eucalipt”, a povestit arheologul subacvatic și restauratorul Roman Prohorov. Pe unele tipuri de sticle s-au găsit etichete cu marca băuturii, în special gin. Toate artefactele vor fi predate Muzeului Ermitaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 627136