Experți: După proteste, Lukașenko va continua măsurile severe
10/08
”Noii oameni”, un partid de opoziție constructivă
11/08

Alegeri în Belarus: Zaharova, îndemn pentru Zelenski

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova/ Foto: TASS

Cu trista lor experiență a loviturilor de stat și distrugerea țării, politicienii ucraineni nu ar trebui să dea sfaturi Republicii Belarus cum să trăiască, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, citată de RIA Novosti.

A fost reacția diplomatului rus la o declarație făcută anterior de șeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski, în legătură cu situația din Belarus și care a apreciat că ”orice legitimitate pornește exclusiv de la încrederea socială”, iar ”îndoielile de asemenea proporții reprezintă cale dreaptă spre violență”.

”Cuvinte de aur a rostit președintele ucrainean! Cât de bine se înscriu ele în realitate, numai că nu în cea din țara vecină, ci din propria lui țară. Cum ar progresa îndeplinirea Acordurilor de la Minsk, dacă această declarație a lui Zelenski s-ar referi la Ucraina și nu la Belarus, care va decide singură cum să trăiască”, a scris Zaharova pe pagina sa de Facebook. Potrivit afirmațiilor sale, ”nu politicienii ucraineni, cu trista lor experiență a loviturilor de stat și distrugerea țării, sunt în măsură să dea sfaturi”.

Între timp:

  • Șefa Comisiei Europene, Ursula van der Leyen, le-a cerut autorităților de la Minsk să asigure numărarea corectă și publicarea voturilor exprimate în cadrul alegerilor prezidențiale din Belarus, din 9 august.
  • Staff-ul candidatului la președinția Belarusului din partea opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a cerut autorităților republicii să-și recunoască înfrângerea, deoarece ”voința poporului belarus nu poate fi falsificată”.
  • ”Procesul doar începe din 9 august, istoria noului Belarus abia începe. Vom reconstrui mecanismele de lucru cu puterea, ei trebuie să accepte înfrângerea și să înțeleagă faptul că voința exprimată de poporul belarus nu poate fi falsificată, trebuie să se țină cont de voința poporului belarus”, a spus reprezentanta sfaff-ului, Maria Kolesnikova.
  • Ambasadorii țărilor Uniunii Europene la Minsk s-au reunit după problemele apărute după alegerile prezidențiale din Belarus și, potrivit reprezentantului Poloniei, participanții la întâlnire și-au exprimat ”dezamăgirea” în legătură cu evenimentele desfășurate.
  • Președintele în exercițiu al Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat că protestele care au avut loc pe fondul alegerilor de duminică au fost organizate din afară, iar ”unul dintre păpușari este Cehia”. Potrivit spuselor sale, ei continuă să revendice: scoateți oameni în stradă și negociați cu puterea predarea de bună voie a puterii. ”Cu alte cuvinte, Lukașenko, aflat în fruntea verticalei puterii, în fruntea statului, să predea, deși are 80% dintre voturi, puterea. De acolo (din afară) vin ordinele”, a spus Lukașenko.
  • Lukașenko a declarat că, în Belarus, nu va exista nici un maidan (aluzie la evenimentele din Kiev, din Piața Independenței, n.r.). ”Am avertizat: nu va fi nici un maidan, oricât de mult și-ar dori unii asta. De aceea, trebuie să ne potolim, să ne liniștim”, a spus președintele în exercițiu al Belarusului, menționând că, în timpul violentelor ciocniri cu protestatarii, din noaptea de duminică spre luni, au fost răniți ”în jur de 25 de băieți din OMON”. ”Au picioare, mâini rupte. Băieții ăștia au fost bătuți, special au fost bătuți. Iar ei au răspuns”.
  • Alegerile din Belarus nu corespund standardelor democratice, este de neacceptat, a declarat reprezentantul oficial al Guvernului Germaniei, Steffen Seibert. ”Este evident că la alegerile prezidențiale de acolo nu s-au respectat nici standardele minime ale alegerilor democratice, ceea ce, din punctul nostru de vedere, este inadmisibil”, a spus oficialul german.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 629275