Consiliul Federației condamnă decizia Pentagonului
10/08
Putin l-a felicitat pe Lukașenko pentru victoria în alegerile prezidențiale
10/08

Alegerile din Belarus: Principalele momente – VIDEO

Protestele de pe străzile Minskului în seara de 9 august/ Foto: AP

Alegerile au fost validate, sondajele de la ieșirea de la urne prognozând victoria lui Aleksandr Lukașenko. La încheierea votului, la Minsk și în alte orașe au izbucnit acțiuni de protest, unde s-a procedat la rețineri.

Conform datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, Aleksandr Lukașenko a obținut 80,23% din voturi. Principala sa rivală, Svetlana Tihanovskaia – 9,9%. Împotriva tuturor au votat 9,2% dintre alegători. Participarea finală la scrutin a fost de 84,23%.

În centrul Minskului au avut loc ciocniri între protestatari și forțele OMON. Potrivit mass-media, au fost folosite grenade asurzitoare.
Traficul a fost blocat pe podul Hlusov de mulțimea de oameni, a relatat corespondentul RBK. Oameni în uniforme militare și cu arme i-au împins pe cei aflați acolo, ocupând imediat spațiile eliberate. S-au auzit exploziile grenadelor asurzitoare.

Strada Lenin a fost închisă până la stadionul ”Dinamo”. Oamenii au stat pe trotuare, dar și pe partea carosabilă, au permis trecerea tehnicii speciale, dar nu au plecat. În centrul Minskului, nu departe de sediul administrației președintelui, s-a scandat ”Trăiască, Belarus!”, ”Miliția e cu poporul!”, ”Lăsați scuturile!”.

Alt grup masiv de protestatari s-a deplasat spre centrul capitalei belaruse venind pe strada Romanovskaia Sloboda, purtând steaguri și scandând. La una dintre intersecții, forțele de ordine au folosit din nou grenade asurzitoare. Protestatarii au început să ridice baricade. La scurt timp, au intervenit forțele de ordine, care au dispersat mulțimea.

Potrivit ”MBH media”, în timpul ciocnirilor a fost rănit corespondentul agenției, Aleksandr Skrâlnikov, afectat de una dintre grenadele asurzitoare lansate împotriva manifestanților.

Inițial, forțele de miliție din Minsk au negat utilizarea, împotriva protestatarilor, a aruncătoarelor de apă și a grenadelor asurzitoare, în pofida relatărilor de la fața locului, a fotografiilor și a înregistrărilor video. Folosirea lor a fost confirmată doar spre ora 2.00 noaptea. Ministerul de Interne al Belarusului a anunțat că situația este sub control. Întreg personalul forțelor de miliție a fost plasat în regim de alertă, fiind mobilizate forțe suplimentare, potrivit instituției.

Potrivit datelor Centrului pentru apărarea drepturilor omului ”Viasna”, la Minsk au fost reținute peste 120 de persoane. Miliția nu a știut însă să spună câți protestatari au fost reținuți, pentru că ”evenimentele sunt în derulare”, după cum a informat purtătorul de cuvânt al MAI Belarus, Olga Cemodanova.

Oamenii au început să se retragă, pe la casele lor, după orele 3.00 ale dimineții, situația stabilizându-se, astfel, la Minsk. Locurile unde s-au produs ciocniri cu poliția au fost examinate de anchetatori.

Candidatul la președinție Svetlana Tihanovskaia s-a adresat forțelor de ordine cerându-le să pună capăt violenței, cerând, totodată, alegătorilor săi, să nu ofere motive să fie arestați.

Votul urma să se încheie la ora 20.00, dar unele secții din Minsk și-au continuat activitatea din cauza cozilor formate, a explicat Comisia Electorală Centrală a Belarusului. Toate secțiile s-au închis în jurul orei 24.00.

Exit poll-urile realizate la secțiile din străinătate au arătat o situație total inversă, în raport cu datele: Tihanovskaia a adunat aproape 80%, potrivit postului de radio în limba belarusă Radio Svoboda.

La Moscova, spre ora de închidere a secțiilor de votare organizate în capitala rusă, nu reușiseră să voteze toți doritorii. La ambasada Belarusului a izbucnit un miting spontan, oamenii au ridicat pașapoartele și au strigat ”Vrem să votăm!”.

Mass-media relatează că, în unele orașe din Belarus, au fost reținute persoanele care au rămas în fața secțiilor de votare. Potrivit mijloacelor de informare în masă și a canalului Telegram, în centrul multor localități s-au adunat oameni – la Baranovici, la Brest, Molodecino, Vitebsk, Pinsk. La Brest, forțele de ordine au blocat centrul orașului.

Comitetul de anchetă al Belarusului a deschis dosare penale pentru tulburarea liniștii publice și violență împotriva angajaților organelor de ordine.

VIDEO: Protestele din Belarus în urma alegerilor. Ciocnirile protestatarilor cu organele de ordine.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 629338