Что делать, если у вас забрали сертификат о регистрации автомобиля?
05/09
Germania a evaluat consecințele renunțării la Nord Stream-2
06/09

MAE rus: Occidentul și NATO, implicate în producția substanței ”Noviciok”

Foto: ru24pro

Ministerul de Externe al Rusiei a atras atenția asupra numeroaselor declarații ostile la adresa Rusiei în legătură cu situația creată în jurul stării de sănătate a opozantului Aleksei Navalnîi, printre care se numără și declarația comună, pe această temă, a miniștrilor de Externe ai Germaniei și Franței, Haiko Maas și Jean-Yves Le Drian, relatează Interfax.

În comentariul său, departamentului de informații și presă al MAE rus arată că, ani la rând, ”specialiști din multe țări occidentale și structuri specializate ale NATO”, s-au ocupat de compuși chimici ce intră în grupul ”Noviciok”.

În comunicatul preluat și de RBK, se precizează că, pe fondul situației generate de starea de sănătate a opozantului Aleksei Navalnîi, la adresa Rusiei se lansează numeroase ”declarații ostile” și ”afirmații fără drept de apel”. Printre ele se numără și declarația potrivit căreia ”compușii chimici toxici cu acțiune neuro-paralizantă ”Noviciok” au fost dezvoltați pe teritoriul Rusiei”.

MAE rus menționează, în acest context, că în Statele Unite, spre exemplu, dezvoltatorii tehnologiei de utilizare militară a substanței ”Noviciok” au primit oficial peste 150 de brevete.

Interfax amintește că, la 4 septembrie, șefii diplomației germană și franceză au cerut Rusiei să clarifice în cel mai scurt timp posibil detaliile celor întâmplate cu Navalnîi. În declarația comună se arată că Moscova ”trebuie să-i identifice pe cei care se fac responsabili, care se află în spatele acestui atentat… cu folosirea unei substanțe militare neuro-paralizante ce intră în grupul de substanțe dezvoltate de Rusia”.

La 2 septembrie, autoritățile Germaniei au anunțat, cu referire la concluziile unui laborator al Bundeswehr-ului, că în organismul lui Navalnîi au fost descoperite urme de otravă din grupul ”Noviciok”, devenit cunoscută după otrăvirea, în Marea Britanie, a fostului agent GRU, Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Iulia, în martie 2018. Responsabilitatea pentru acest atentat a fost atribuită de autoritățile britanice Rusiei. Moscova a respins aceste acuzații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 778979