Die Welt: ”Rusia nu va putea fi pusă în genunchi”
05/09
Что делать, если у вас забрали сертификат о регистрации автомобиля?
05/09

Startup Café: Rușii de la Yandex mai investesc 150 milioane dolari în mașini fără șofer și reduc cota Uber din afacerea comună

Foto: .© Yannick Morelli | Dreamstime.com

Compania rusească de tehnologie Yandex, prezentă și în România prin serviciul său de ridehailing Yango, a anunțat că mai investește 150 de milioane de dolari în divizia de mașini autonome pe care o deține împreună cu Uber, reducând totodată cota partenerilor americani din acest business comun, scrie publicația românească Startup Café.

Yandex și Uber sunt rivali pe multe piețe, inclusiv România, dar în alte zone și-au unit afacerile. MLU B.V. este o companie joint venture de transport și livrări, a celor doi giganți tech, fondată în 2017, în care rușii dețineau pachetul majoritar, cu 59,3%, iar americanii aveau 36,6%, în timp ce 4,1% reveneau angajaților și echipei manageriale.

Printr-o restructurare anunțată de Yandex, din MLU BV se va desprinde ca firmă separată (spin-off) Yandex Self Driving Group B.V. (Yandex SDG), o afacere cu taxiuri autonome, mașini care pot să se conducă singure, practic fără șofer la volan.

În urma acordurilor finalizate în aceste zile cu Uber, Yandex va investi în SDG 150 de milioane de dolari, din care 100 de milioane sub formă de equity (preia acțiuni) și 50 de milioane, sub formă de datorii convertibile.

Astfel, Yandex va deține 73% din Yandex SDG, iar Uber va avea 19% din compania de mașini fără șofer. Restul de 8% din acțiuni va fi rezervat angajaților și managerilor Yandex SDG.

„Într-o perioadă scurtă, am obținut rezultate inovatoare în domeniul mașinilor autonome. Credem în viitorul mobilității autonome ca formă de transport sigură și rentabilă, cu o vastă piață potențială. Capitalul suplimentar pe care îl investim în SDG îi va permite să continue cercetarea, dezvoltarea și productivitatea în mobilitatea autonomă”, a declarat miliardarul Arkady Volozh, cofondator și CEO al gigantului IT Yandex.

În prezent flota de mașini autonome a Yandex a ajuns la 130 de autovehicule.

În România, gigantul tech rus a intrat cu aplicația sa de transport ridehailing, Yango, în iunie 2019. În prezent, Yango operează în România printr-o altă firmă, Yandex.Go S.R.L., înființată la București în decembrie 2019, cu sediul în Bd. Vasile Milea. Firma este deținută de Yandex.Taxi Holding BV (99%) Yandex.Taxi BV (1%), două companii pe care Yandex le are în Olanda.

Andrei Voicu este directorul Yango pe România și Republica Moldova.

Compania Yandex, a fost fondată, în Rusia, în anul 1997, sub numele de CompTek (firmă care deținea motorul de căutare Yandex). În anul 2000 a fost fondată compania actuală, sub numele de Yandex. Fondatorii companiei sunt Arkady Volozh (CEO), Arkady Borkovsky și Ilya Segalovich. Ei și cea mai mare parte a echipei coordonează afacerile de la sediul din Moscova, dar compania este înregistrată legal la Amsterdam.

Yandex s-a listat la bursa Nasdaq, de la New York, în anul 2011, la o valoare de piață de circa 8 miliarde de dolari, atunci. Conglomeratul rusesc oferă acum peste 70 de servicii orientate către tehnologie.

Pe anul 2019, Yandex a raportat venituri de 2,8 miliarde de dolari și profit de 180 de milioane de dolari.

                                                                                                                                                                                                        (După publicația Startup Café)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 778987