În Rusia se propune introducerea transportului în comun gratuit
11/09
Centrul ”N.Gamaleia” a trimis protocolul de cercetare a vaccinului ”Sputnik” către revista The Lancet
12/09

Cazul Navalnîi. Cine a regizat totul? A fost refăcut traseul bloggerului

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia/ Foto: MAE al Rusiei

Povestea cu Aleksei Navalnîi duce cu gândul la un joc murdar, pus la cale de cineva interesat, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, la ședința Consiliului de Securitate al ONU dedicată lichidării armelor chimice siriene, scrie agenția TASS.

”Tot acest incident nu poate să nu conducă la gândul înscenării, a unui joc murdar. Ceea ce ne face să concluzionăm, cert: pe cine avantajează această situație, acela a și organizat totul”.

”În ceea ce ne privește, nu avem nici un motiv să demarăm o investigație. Medicii noștri care, pentru că veni vorba, l-au salvat pe Aleksei Navalnîi, nu au găsit nici o urmă de armă chimică în analizele lui”, a subliniat diplomatul, ca răspuns la solicitările țărilor occidentale de a demara o anchetă. ”Nu am primit nici o dovadă din Germania care să ne permită să ajungem la concluzia că este vorba despre o crimă cu premeditare”, a adăugat Nebenzia.

Diplomatul a arătat că solicitarea adresată Berlinului, de către Moscova, cu rugămintea de a-i prezenta rezultatele analizelor ”a avut menirea de a ajuta la stabilirea adevărul într-un eventual caz de crimă, așa cum reclamă, de altfel, Germania, dar și alte state”.

Statele Unite și statele europene au ridicat problema Navalnîi în Consiliul de Securitate al ONU, în ciuda faptului că acest lucru contrazicea ordinea de zi declarată a reuniunii. Reprezentantul SUA, Cherit Norman Chalet, a cerut Rusiei să coopereze cu comunitatea internațională în investigarea incidentului. Intervenția reprezentantului Rusiei a fost răspunsul la această solicitare.

În acest context, Direcția de transport a MAI rus pentru Districtul Federal Siberian a anunțat că pregătește o nouă solicitare pentru Germania, cu rugămintea de a permite instituției să participe la investigațiile din Germania legate de Aleksei Navalnîi.

”Pe fondul informațiilor din presă privind ieșirea lui Aleksei Navalnîi din comă, Biroul de investigații pregătește, în conformitate cu Convenția europeană privind asistența juridică reciprocă în materie penală, precum și în conformitate cu articolele 453 și 454 din Codul de procedură penală al Federației Ruse, o solicitare suplimentară în vederea acordării de ajutor juridic organelor competente ale Germaniei”, se arată în comunicatul susnumitei Direcții de transport a MAI emis spre publicare.

Potrivit ”Izvestia”, solicitarea va include o cerere oficială privind prezența anchetatorilor organelor de interne ale Federației Ruse și a unui expert rus la investigațiile efectuate de colegii, medicii și specialiștii germani în cazul Navalnîi, inclusiv obținerea de explicații. Acest lucru va permite formularea de întrebări clarificatoare și suplimentare, a precizat MAE rus. Verificările preliminare, începute la 20 august, în privința internării lui Navalnîi, continuă.

În acest context, poliția rutieră a refăcut cronologia deplasărilor lui Navalnîi și a persoanelor care l-au însoțit la Tomsk și în regiunea Tomsk, a stabilit traseul deplasărilor lor, persoanele cu care au comunicat, locurile unde s-au cazat și vizitele efectuate. Printre acestea se află Xander Hotel și restaurantul Velvet, un apartament închiriat unde a avut loc întâlnirea de lucru a susținătorilor lui Navalnîi și Cafeneaua Vieneză din aeroportul orașului Tomsk.

Polițiștii au audiat cinci dintre cei șase cetățeni care l-au însoțit pe Navalnîi, respectiv pe Vladlen Los, Gheorghi Alburov, Ilia Pahomov, Kira Iarmîș și Pavel Zelenski. A șasea persoană din anturajul bloggerului, Marina Pevcih, cu reședință permanentă în Marea Britanie, a refuzat, la 20 august, să dea explicații. La 22 august, ea a plecat în Germania. În prezent, se caută locul în care se află aceasta,  se încearcă să se ia legătura cu pasagerii care au zburat în același avion cu Navalnîi. În plus, se  lucrează la stabilirea identității medicului care se ocupa de Navalnîi și a clinicii medicale din Moscova unde acesta era tratat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 629249