Pacienții vindecați de Covid-19 rămân periculoși
16/09
Patrușev: Scutul SUA, esențial pentru orice acord din sfera rachetelor nucleare
16/09

Rușii sunt tot mai mulțumiți de starea lor de sănătate

Foto: TASS

Ponderea rușilor mulțumiți de starea lor de sănătate a crescut, începând din 2003, de la 52% la 71%, arată un sondaj de opinie realizat de compania de studii ”Romir”. Experții subliniază că acest parametru are strânsă legătură cu nivelul veniturilor – cu cât mai mare este venitul repondenților, cu atât mai ridicat este nivelul de satisfacție a stării lor de sănătate, relatează RBK.

În același timp, ponderea persoanelor nemulțumite de starea lor de sănătate s-a redus, în Rusia, cu 40% în același interval de timp.

În ceea ce privește calitatea serviciilor medicale, numai

11% au o părere pozitivă, 45% o consideră satisfăcătoare, iar 44%, proastă și foarte proastă. Această ultimă categorie de intervievați se regăsește cu precădere în Orientul Îndepărtat și în Districtul Federal de Sud: 34% și, respectiv, 24%, față 16% pe ansamblul eșantionului participant la sondaj.

Numărul aprecierilor de ”foarte proastă” este corelat și cu mărimea orașelor unde locuiesc repondenții. În așezările urbane cu peste 1 milion de locuitori, această părere este împărtășită de 13% dintre locuitori, în timp ce, în cele cu o populație cuprinsă între 100.000 și 500.000 de oameni, procentul este de 21%.

În altă ordine de idei, percepția calității serviciilor medicale se îmbunătățește odată cu creșterea veniturilor participanților la sondaj: 59% dintre repondenții cu venituri mici au catalogat calitatea medicinei drept proastă sau foarte proastă, iar în grupul de repondenți cu venituri ridicate astfel de răspunsuri au dat 25% dintre intervievați.

Potrivit doctorului în științe sociologice Andrei Milehin, în mintea rușilor care se încadrează în media statistică, imaginea medicinei autohtone este ”considerabil mai rea decât situația reală”. ”Ceea ce înseamnă că trebuie lucrat nu doar la îmbunătățirea modului de funcționare a sistemului medical, dar și la modul în care este interpretată activitatea unităților de sănătate”, a spus specialistul.

La sondaj au participat 1500 de repondenți cu vârste de peste 18 ani din toate tipurile de așezări și din toate regiunile Rusiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 784323