Stoparea Nord Stream-2: Germania pierde, Polonia câștigă
19/09
De ce Occidentul, în frunte cu SUA, îl ”pedepsește” pe Putin?
19/09

Cosmosul va trăi după legi americane? Ce spune un expert

Foto: actualidad.rt.com

Rusia și comunitatea internațională nu susțin elaborarea, de către americani, a unui nou regim legislativ pentru explorarea Lunii, deoarece astfel de decizii nu pot fi adoptate de nici o țară de una singură, a declarat, pentru publicația ”Vzgliad”, omul de știință rus Natan Eismont, expert principal la Institutul pentru studii cosmice (IKI) al Academiei de Știință a Rusiei.

Șeful NASA, Jim Bridenstine, a comparat extracția de resurse de pe Lună cu pescuitul de ton din ocean, pe ideea că nimeni nu poate declara satelitul natural al Pământului drept proprietate națională. În același timp, Frans von Der Dank, profesor la Institutul de Drept al Universității din Nebraska, a recomandat crearea ”unui regim juridic mult mai elaborat comparativ cu cel din prezent”, pentru ca astfel de activități să nu conducă la conflicte internaționale.

”De mai bine de un an și jumătate, astfel de propuneri din partea americanilor apar în spațiul public și la nivelul organizației internaționale care se ocupă de explorarea spațiului. Firește că acest lucru trezește proteste serioase și nemulțumiri atât din partea Rusiei, cât și din partea altor participanți la activități în spațiul cosmic”, a comentat Eismont.

Potrivit explicațiilor sale, ideea aplicării legilor naționale americane în cosmos vine în contradicție cu acordurile deja existente în domeniul explorării și utilizării spațiului extraterestru.  Iar faptul că Statele Unite doresc, în general, să inventeze pentru toți reguli generale comune este o evidentă încălcare, deoarece este vorba de trecerea într-un altfel de spațiu legislativ. Omul de știință subliniază că, oricum, asemenea decizii nu pot fi luate, în nici un caz, de o țară, de una singură.

”Există Comitetul Organizației Națiunilor Unite pentru utilizarea pașnică a spațiului cosmic, unde se și adoptă toate aceste decizii normative. Iar ceea ce propune partea americană înseamnă că tot ce a fost până acum adoptat trebuie distrus. Altfel spus, cu certitudine comunitatea internațională nu va susține așa ceva”, consideră Eismont.

Specialistul rus arată că, în colaborarea internațională există un exemplu foarte bun în acest sens – utilizarea Antarcticii, care, grație deciziilor internaționale, se cercetează. Adică, fiecare participant lucrează în locul care i-a fost desemnat prin vot. Eismont menționează că această parte a Terrei nu aparține nimănui, dar datorită anumitor norme, în respectiva regiune se fac lucrări și, până acum, nu au existat nici un fel de fricțiuni. Se presupune, cu siguranță, că reguli de acest gen trebuie aplicate și pentru Lună, este convins omul de știință rus.

”Oricum, este prematur să vorbim despre resursele Lunii. Deocamdată, nimeni nu poate spune ce fel de resurse ale satelitului Terrei ar putea fi folosite de noi în interes economic. Singura chestiune despre care ne putem aminti este apa care, pe viitor, ar putea fi transformată, să spunem, în combustibil (prin descompunere în oxigen și hidrogen). Dar nici aceste prognoze nu vizează viitorul apropiat. Cu alte cuvinte, dacă se poate vorbi despre niște activități, în primul rând, acestea vizează cercetarea Lunii (trimiterea de expediții convenite)”, a explicat Eismont.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 650655