OMS a declarat vaccinul rusesc împotriva coronavirusului ca fiind sigur și eficient
21/09
Ministerul Sănătății al Rusiei a aprobat testarea unui alt vaccin împotriva Covid-19
22/09

Mesajul lui Lavrov, adresat Adunării Generale a ONU (VIDEO)

Ministrul rus de externe, Seghei Lavrov/ Foto: TASS

Lumea a obosit de atâta dezbinare, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în mesajul video adresat, în numele țărilor membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB), în cadrul săptămânii de nivel înalt a sesiunii Adunării Generale a ONU, relatează RIA Novosti.

”Din păcate, conflictele armate continuă și astăzi să facă ravagii în diferite regiuni ale lumii. Lor li se adaugă gravele pericole ale momentului: terorismul internațional, traficul de narcotice și infracționalitatea cibernetică, schimbările climatice. Iar anul acesta, lista s-a completat cu altă provocare îngrozitoare – pandemia de coronavirus, care a provocat serioase fenomene de criză de natură socială și economică, dar și în alte domenii”, a spus diplomatul.

Potrivit afirmațiilor sale, de la an la an, devine tot mai dificil de reacționat la problemele globale, mai ales în condițiile în care dezbinarea ia amploare. O situație care, în mare parte, are legătură cu lipsa dorinței anumitor țări de a ține cont de interesele legitime ale altor state, a subliniat Lavrov.

El a arătat că are loc o înrădăcinare a unor concepte și standarde precum ”ordine mondială bazată pe reguli”. Acest lucru este însoțit de tentative de amestec în treburile interne ale țărilor, de sancțiuni unilaterale, ce încălcă prerogativele Consiliului de Securitate al ONU, de manifestări de intoleranță și ură.

”Dar, cursul firesc al istoriei nu poate fi inversat. În prezent, pe arena internațională capătă forță noi centre de creștere economică, se intensifică necesitatea reglementării conflictelor armate exclusiv prin mijloace pașnice, sporește interdependența. Lumea a obosit de linii care dezbină, de împărțirea statelor în ”noi” și ”restul”; lumea cere dezvoltarea întrajutorării și colaborării multilaterale. Cu alte cuvinte, obiectivele formulate în urmă cu 75 de ani, la înființarea Organizației Națiunilor Unite, devin tot mai actuale”, consideră șeful diplomației de la Moscova.

De asemenea, Lavrov a catalogat drept absurde încercările de revizuire a istoriei, de minimizare a rolului popoarelor care au contribuit într-o măsură determinantă la obținerea victoriei asupra fascismului. El a îndemnat să nu fie date uitării lecțiile trecutului, să fie onorată vitejia soldaților eliberatori, să fie asigurată protecția monumentelor ridicate spre gloria lor.

Potrivit ministrului rus de Externe, în condițiile actuale, ONU trebuie să rămână o structură eficientă, ce desfășoară o activitate bine pusă la punct, în strictă concordanță cu statutul său. Nu trebuie permisă erodarea mandatelor principalelor organe ale sistemului ONU și dublarea împuternicirilor lor.

Una dintre principalele misiuni ale comunității mondiale ar trebui să rămână, în opinia lui Lavrov, reglementarea conflictelor exclusiv prin mijloace pașnice, diplomatice, prin negocieri pe baza normelor de drept internațional, iar prioritatea absolută trebuie să rămână extinderea colaborării în lupta împotriva terorismului și împotriva contopirii lui cu crima organizată.

Ministrul a cerut, totodată, să fie pusă o stavilă în calea tentativelor de a slăbi sistemul de control al armelor, dezarmării și neproliferării, pentru menținerea stabilității globale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 647428