Putin, propus pentru premiul Nobel pentru pace
25/09
Japonezii, fascinați de spărgătorul de gheață nuclear ”Arktika”
25/09

Noul ambasador al SUA în Ucraina, ”o amenințare pentru Rusia”

Foto: focus.ua

Numirea lui Keith Dayton în funcția de ambasador al Statelor Unite în Ucraina va face ”și mai dură activitatea structurilor americane în privința intereselor Rusiei”, misiunea lui vizând, printre altele, pregătirea pentru un război hibrid, a apreciat șeful Institutului Ucrainean de Politică, Ruslan Bortnik.

Consultat de publicația ”Vzgliad”, politologul a amintit că Dayton este ”un mare specialist în noile metode moderne – electronice, militare și politice – folosite în confruntarea cu Rusia”, iar el trebuie să ”îmbunătățească gestionarea treburilor și a proceselor angajate de SUA în Ucraina”, Totuși, crede expertul, este greu de crezut că se va ajunge la un conflict deschis.

”Această numire are legătură, după părerea mea, cu două evenimente: alegerile locale din Ucraina și cele prezidențiale din SUA. Este un fel de cacialma politică, o manevră de PR și o demonstrație de mușchi, totul pentru a-i convinge pe alegătorii lui Trump că el nu va ceda Rusiei interesele americane. În același timp, alegătorilor președintelui ucrainean Zelenski li se dă de înțeles că Occidentul susține Ucraina”, consideră analistul.

Dar, subliniază expertul citat de ”Vzgliad”, Dayton nu este un mare specialist în problematica ucraineană, deși, la Centrul germano-american Marshall, condus de el, s-au pregătit sute de ucraineni. Mulți dintre ei ”ocupă astăzi funcții importante în sistemul de stat al Ucrainei”, a adăugat Bortnik, potrivit căruia Dayton este o candidatură foarte serioasă.

«Pe de o parte, acest om are în Ucraina o foarte serioasă rețea de contacte paralele cu contactele reprezentanților Partidului Democrat al SUA. Poate că unul dintre elementele activității sale va fi revizuirea ”contactelor” pe care americanii le au în Ucraina», a estimat politologul.

În vârstă de 71 de ani, Keith Dayton, a cărui candidatură a fost aprobată deja de Comitetul pentru afaceri externe din Senatul SUA, a servit 40 de ani în cadrul forțelor armate, inclusiv ca atașat militar în Rusia. El a absolvit ”Institutul Rus” (USARI), subordonat Pentagonului și înființat în 1947, pentru obiectivele și misiunile Războiului Rece. El a ocupat funcții înalte în Statul Major Inter arme al SUA și în Statul Major al armatei americane. Merită subliniat faptul că a fost director pe probleme operative la Departamentul de Informații al Pentagonului, un fel de analog al GRU din Rusia, după cum notează mass-media ucraineană.

În 2018, Dayton a devenit consilier militar pentru Ucraina al șefului de atunci, al Pentagonului, James Mattis. În mai 2020, președintele Donald Trump a decis să-i încredințeze general-locotenentului funcția de ambasador la Kiev. Dar intrarea lui în funcție a încetinit din cauza pandemiei de coronavirus.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 650674