Situația din Kîrgîzstan: Se va decide organizarea de noi alegeri
07/10
Democrații americani promit să ”tragă Rusia la răspundere”
08/10

Economistul Mihail Deliaghin, în exclusivitate: De ce este nevoie vitală de o ”nouă Ialtă”?

Economistul Mihail Deliaghin, invitat special la Conferința internațională din București/ Foto: yandex.ru

Interviu în exclusivitate cu Mihail Deliaghin, doctor în științe economice, directorul Institutului pentru problemele globalizării, invitat special la Conferința științifică internațională din București cu tema ”75 de ani de la Victoria Coaliției antihitleriste și crearea ONU: lecțiile istoriei și provocările contemporaneității”, organizată de Ambasada Rusiei în România.

Moderatorii conferinței: Mihail Deliaghin (stânga) și Vasile Buga/ Foto: Vești din Rusia

La conferință, ați prezentat  comunicarea intitulată «Are nevoie lumea de o ”nouă Ialtă”?» Ce ar reprezenta o nouă Ialta și de ce ea este necesară?

Mihail Deliaghin: – O nouă Ialtă este imperios necesară, pentru că înseamnă a pune lucrurile în ordine, după haos. Înseamnă stabilitate, comprehensiune, logică, înseamnă șansa de a se dezvolta ca atare. Din păcate, însă, Ialta anului 1945 a fost finalul unei uriașe și îndelungate perioade de haos. Acum, noi doar intrăm în haos, pentru că acum începe depresia globală – la fel ca Marea depresie, numai că mult mai rea și considerabil mai profundă.

În al doilea rând, relațiile sociale traversează, acum, o extrem de adâncă schimbare. Altfel spus, relațiile de piață trec în plan secund, cedând locul tehnologiilor și, în primul rând, tehnologiilor de inginerie socială. Iar dacă societatea tradițională a fost, de-a lungul întregului proces de dezvoltare a capitalismului, dominată de bani și prin bani, acum, societatea începe să fie guvernată de platforme sociale, prin rețele de socializare. Este o lume care abia începe să se formeze. Ce a fost, de fapt, Marea depresie: lumea s-a destrămat în macroregiuni, iar aceste macroregiuni au fost după chipul și asemănarea vechilor imperii – Europa unită de Hitler, Statele Unite – sunt oarecum ca o nouă structură, Imperiul britanic, Japonia cu zona ei de prosperitate din Pacific și URSS. Iar acum, aceste ”imperii”, macroregiunile se vor clădi mai întâi pe bază economică, dar, în cele din urmă, se vor reformata în funcție de prezența platformelor sociale. Cum va arăta totul, cum vor interacționa una cu cealaltă, nu este clar deloc. În același timp, tehnologiile informaționale schimbă caracterul personalității – ceea ce înainte era un diagnostic, acum devină o normă: foamea de informații senzoriale, sacrificarea intereselor de dragul emoțiilor, fragmentarea în mozaic a personalității, absența unei structuri ferme a personalității, plasticitatea acesteia. Iar mai departe, trecerea de la o conștiință similară unui clip la cea de click (precum dependența de droguri: să fii implicat în ceva, să acționezi rapid, să obții la fel de rapid un rezultat – nu contează care și să schimbi radical tipul de activitate). Este un tip de oameni absolut nou, alt tip de guvernare, alt tip de formare a societății. Cum va interacționa totul, vom vedea.

Fără îndoială, trebuie să încercăm constant să creăm o nouă Ialtă – din acest punct de vedere, Putin (Președintele Vladimir Putin, n.r.) are dreptate. Pentru că această nouă teorie s-ar putea dovedi incorectă, la fel ca majoritatea teoriilor. Dar nu trebuie să ne facem griji dacă Ialta s-ar dovedi intermediară. Să zicem că Trump (președintele SUA, Donald Trump, n.r.) și Xi Jinping (președintele Chinei, n.r.) au ajuns la o înțelegere în decembrie – este foarte bine, este minunat. Partea proastă este că ei nu s-au gândit că această înțelegere este temporară, a supraviețuit doar două luni. Au suferit foarte mult din această cauză…

– Care este rolul capitalului financiar speculativ în vremurile care vor veni?

Mihail Deliaghin: – Da, de ce trebuie luptat pentru Ialta? Pentru că este o luptă pentru ordine. Da, ordinea se duce. Dar când luptați pentru ordine – fie și una pe picior de plecare, voi creați ceva nou, creați o lume nouă. Noile lumi se nasc nu din clasa de avangardă, ele se nasc din agonia clasei care dispare.

Un exemplu clasic: conform teoriei economice, lumea ar fi trebuit să se destrame, într-o depresie globală, încă de la începutul anilor ‘2000. Dar capitalul global și structurile lui organizatorice au depus eforturile titanice pentru a câștiga timp: au declanșat războaie, au exportat, mai întâi, democrație, apoi instabilitate și după aceea haos. Au distribuit împrumuturi, din capul locului irecuperabile – și astfel, au câștigat 20 de ani. Dar acești 20 de ani nu au fost doar timp câștigat – a fost făurită o nouă realitate. S-au inventat rețelele de socializare, inexistente acum două decenii, cel puțin sub forma lor actuală. Și au deschis al treilea mediu de viață pentru om: primul – natura obișnuită, al doilea este sfera  tehnologică în care ne aflăm noi acum și, iată acum, al treilea – omul trăiește real în rețele de socializare, este al treilea mediu de viață. Este ceea ce capitalul global financiar și speculativ a construit în acești 20 de ani, aparent, de agonie. Iar cea mai avansată, cea mai energică, activă și determinată parte a acestui capital, reîncarnat în capital al platformelor sociale, și-a prelungit existența. Restul acestuia este, într-adevăr, un parazit umflat, aflat în pragul nebuniei și care acum va muri. Moartea lui reprezintă, de altfel, esența  istoriei moderne.

– Trecând de la teorie la practică. După părerea Dumneavoastră, când se vor liniști și așeza lucrurile și va apărea o nouă Ialtă?

Mihail Deliaghin: – Cred că, în următorii cinci ani nu vom vedea așa ceva, iar după aceea, mai vedem. Războiul civil din America nici nu a început cum trebuie… (Râde.)

– Ar fi interesant să lămurim un aspect. Cum acționează fenomenul platformei sociale….

Mihail Deliaghin: – Platforma socială este rețeaua de socializare folosită pentru a guverna, a conduce. Facebook a apărut în 2003, când Zuckerberg a creat primul prototip. Iar în 2008, ei au experimentat deja – au recunoscut că au experimentat la scară largă: cum se schimbă comportamentul omului în funcție de ceea ce vede pe paginile de Facebook. Încă din 2008, Obama (Barack Obama, n.r.) a fost președinte ales datorită rețelelor de socializare. În 2016, Trump (Donald Trump, n.r.) a învins în mare parte grație tehnologiilor de pe rețelele de socializare – deja cunoscutul scandal cu firma Cambridge Analytica (despre utilizarea în scopuri politice a datelor personale a 50 de milioane de clienți Facebook), etc. Adică, rețelele de socializare constituie un puternic instrument de guvernare, un instrument de conducere ce reprezintă puterea blândă (soft power). Pentru că omul ia decizii absolut independent, el nu se teme, lui nu îi dictează nimeni, pe el nimeni, niciodată nu îl bagă după gratii, nimeni nu îl reprimă. El decide singur, pornind de la propria viziune asupra lumii, dar pentru că viziunea lui asupra lumii este predeterminată de ceea ce vede pe rețelele sociale, comportamentul lui liber este determinat în proporție de 90%, dacă nu și mai mult. Așa este el condus, manipulat…

                                                                                                                                                 Interviu realizat de Vyacheslav Samoshkin, Vești din Rusia

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 649111