Baku și Erevanul au început negocierile la Moscova, privind situația din Nagornîi Karabah
09/10
Armistițiu în Karabah. Ce urmează? Comentarii
10/10

Putin a aprobat ”proiectul de o viață” al premierului Mișustin

Vladimir Putin are deplina încedere în premierul Mihail Mișustin/ Foto: kremlin.ru

Varianta finală a Planului Național de redresare a economiei reprezintă un triumf al echipei premierului Rusiei, Mihail Mișustin și a primit, se pare, aprobarea președintelui Vladimir Putin. Documentul a devenit strategia lui Mișustin de realizare a marelui său obiectiv – digitalizarea sistemului de gestionare a treburilor țării. Accentul pe ”digital” ar putea avea un efect nevăzut atât asupra bugetarilor, cât și asupra restului populației, atrag atenția observatorii, scrie Rambler.

În varianta sa actualizată, Planul Național a fost aprobat de Guvernul Rusiei la sfârșitul lunii septembrie, dar a fost lansat în spațiul public abia la 8 octombrie, prin intermediul rețelei Telegram. Prima versiune, elaborată de Ministerul Dezvoltării Economice, în luna mai, a fost retrimis spre definitivare, de către Președintele Putin. Refăcut, documentul a ajuns pe masa șefului statului înainte de adoptarea lui de către Executiv. ”Se poate presupune că Planul Național a fost aprobat și se va pune în practică”, declara, la începutul lunii septembrie, vicepremierul Iuri Trutnev.

Planul final, ce numără 139 de pagini, prevede circa 500 de măsuri. Au fost ușor modificați (în limitele a 0,5%-1%) indicatorii economici cheie ce trebuie atinși prin implementarea documentului. Au apărut, însă, considerabil mai multe măsuri de digitalizare a aparatului de stat – dacă în prima variantă erau 50, acum sunt în jur de 70. Alte domenii sunt mai puțin afectate – spre exemplu, pentru sfera construcțiilor, a doua după numărul măsurilor de digitalizare, sunt prevăzute aproape 50 acțiuni. Planul Național pune accent pe formarea ”unei trezorerii sociale” (platformă unică pentru obținerea ajutoarelor) și pe introducerea tehnologiilor digitale în economie – concret, este vorba despre interacțiunea electronică între departamente, mediul de afaceri și cetățenii, unii cu alții.

Conform bugetului pe următorii trei ani, cheltuielile pentru dezvoltarea digitalizării au fost deja stabilite – cheltuielile pentru proiectul federal ”Securitate informațională” vor crește de opt ori (de la un miliard de ruble până la opt miliarde în fiecare an). Aproape jumătate din buget este alocat introducerii noilor metode de criptografie.

Digitalizarea reprezintă una dintre prioritățile Guvernului Mișustin, declara, în ianuarie, premierul rus, la o întrevedere cu partidele parlamentare. Același lucru l-a repetat șeful Executivului și în numeroasele sale vizite de lucru. Pe drumul dezvoltării digitalizării a mers și Serviciul fiscal, condus înainte de Mișustin și recunoscut drept unul dintre cele mai eficiente departamente. Având în vedere volumul foarte mare de date cumulat, eschivarea de la plata impozitelor a devenit mai dificilă și, potrivit Serviciului fiscal (FNS), în ultimii cinci ani, la o creștere economică de numai 3,2%, încasările au sporit de 1,4 ori.

Accentul evident pus pe digitalizare, în Planul Național, arată că Putin îl ajută pe Mișustin să dezvolte țara în direcția pe care acesta a ales-o pentru FNS, crede directorul Institutului pentru Dezvoltarea Statului Modern, Dmitri Solonnikov. ”Mișustin se bucură de încrederea totală a Președintelui”, spune el.

Concentrarea atenției pe digitalizare reprezintă, în același timp, un semn pozitiv, dar și unul negativ pentru cetățeni, avertizează expertul aceluiași institut, Nikita Maslennikov. ”Oamenii vor putea obține servicii de stat mai rapid, mai simplu și într-un mod mai transparent. Există însă pericolul să ne îndreptăm spre un fel de lagăr de concentrare digitalizat, unde sunt adunate absolut toate datele cetățenilor, așa cum se întâmplă acum la FNS”, a atras atenția interlocutorul agenției URA.RU.

”Pentru bugetari, digitalizarea este o mare durere de cap: nu vor mai reuși să-și ascundă ineficiența. În plus, într-un astfel de proces, munca organelor statului va impune considerabil mai puține cheltuieli, ceea ce înseamnă că aparatul  funcționăresc va fi redus”, a explicat Solonnikov.

”Măsurile au fost elaborate și riscurile stabilite. Dar nu este, încă, foarte clar, cum va merge Guvernul pe calea digitalizării – Planul Național nu include și pașii concreți ce trebuie făcuți”, a constatat economistul Maslennikov. După cum nota, recent, URA.RU, planul național de redresare economică prevede câteva formulări vagi și nu mai cere raportări stricte, ceea ce oferă Guvernului posibilitatea de a lucra la îndeplinirea lui.

3 Comments

  1. ivan ciripaha spune:

    Unde gasesc textul documentului privind Planul National de Redresare a Economiei Russiei?

  2. Turcanu spune:

    Să credem că digitalizarea RUSIEI va fi un pas spre modernizare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 683573