Karabah. Baku este gata să înceapă imediat negocieri cu Erevanul
11/10
S-a aflat despre momentul reîncheierii tratatului START-3 între Statele Unite și Rusia
12/10

Focus. Două citate, două viziuni

Colaj: vestirossii.com

Vyacheslav Samoshkin

Prof. dr. Viorel Roman, în noul său fragment al serialului ”Românii în laboratorul European”, aduce două citate, primul aparținând ambasadorului rus în România, Valeri Kuzmin, din discursul său rostit la recenta Conferință Științifică Internaționala din București  “75 de ani de la victoria coaliției antihitleriste și înființarea ONU”, cel de-al doilea fiind al ambasadorului SUA în România, Adrian Zuckerman, din discursul său la actualul Forum al Institutului ASPEN de la București.

Autorul nu prea comentează aceste două citate; poate că vrea s-o lase la dispoziția cititorilor. Și comentariul ar putea fi următorul: mesajul ambasadorului rus este plin de spirit pozitiv și constructiv (”să ne concentrăm conștiincios pe căutarea colectivă a răspunsurilor la provocările contemporaneității”), în timp ce mesajul diplomatului american este plin de sentimentele de dezbinare și rusofobie, care par a fi singura soluție pentru supraviețuirea hegemoniei americane în lume.

Judecați singuri:

«Contururile viitoarei ordini mondiale multipolare se arată treptat, prin ceața timpului. Acest proces are un caracter obiectiv și nu depinde de o “rea voință” sau de “activitate rău intenționată” a Rusiei, Chinei sau a oricui altcineva. Este extrem de important să nu fie permis ca SUA și un grup de aliați ai săi, care se agăță cu disperare de dominația globală ce le scapă din mâini, să împingă lumea în abisul unei catastrofe termonucleare. În acest sens, este tot atât de important să ne aducem aminte de lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial și să ne concentrăm conștiincios pe căutarea colectivă a răspunsurilor la provocările contemporaneității». Valeri Kuzmin, ambasadorului Rusiei în România, la Conferinta “75 de ani de la Victoria Coaliției antihitleriste și crearea ONU”, București, 06/10/2020”)

«Poporul român să se elibereze din cătușele moștenirii corupte lăsate de regimul comunist… am fost martorii unui proces electoral care a continuat să pună distanță între națiune și “baronii-tâlhari” roșii care au manipulat legea pentru a-și umple buzunarele, în detrimentul poporului. România și-a regăsit vocea furată de comuniști și, cu Polonia, împărtășește un istoric comun de oprimare pe fondul regimului comunist și al influențelor maligne provenite din Rusia și China. Rusia și fantomele revanșismului bântuie România… Moscova învață în ritm lent faptul că lumea nu va accepta agresiunea “sferelor sale de influență” și acțiunile sale rău-intenționate, hibride… Lumea liberă nu va mai tolera această conduită malignă!» Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România, la Forumul Institutului Aspen de la București, 08/10/2020”.

Se poate presupune că reacția sălii la cuvintele ambasadorul american au fost aplauzele furtunoase, care dau bine atunci când te afli alături de Institutul american ASPEN și Fundația German Marshall.

Dar am observat că, în România, există și altfel de reacții la ceea ce spune și face domnul ambasador A. Zukerman. În această ordine de idei, îmi aduc aminte de reacția frumoasei Oana Lovin, postată de ea pe pagina sa de Facebook:          https://www.facebook.com/oana.lovin.1806/videos/168972954764791.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 737746