Jurnalist rus, interogat. Rusia a cerut explicații SUA
17/10
Vaccinul rusesc ”Sputnik V”. India a permis desfășurarea testelor clinice
18/10

Prelungire START-3: SUA au respins propunerea lui Putin

Foto: TASS

Statele Unite au catalogat drept ”un eșec” propunerea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a se prelungi, fără condiții, pentru un an, Tratatul privind reducerea și limitare a armamentului strategic ofensiv (START-3). La rândul său, liderul de la Kremlin a arătat că încetarea START-3 nu este dorită nici de Washington și nici de Moscova, dar nici de restul lumii, relatează Rambler.

Consiliul de Securitate Națională al SUA a catalogat drept ”un eșec” propunerea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, de prelungire cu un an a START-3, fără condiții prealabile. Într-o postare pe Twitter, Departamentul a scris că ambele părți sunt de acord cu prelungirea pe un an a acordului. Dar, se subliniază în text, Washingtonul a propus prelungirea tratatului numai cu condiția ”înghețării întregului arsenal nuclear”, sugestie la care Moscova a răspuns cu un refuz.

Trebuie menționate, în context, explicațiile ministrului rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, potrivit căruia, inițial, Moscova a propus colegilor occidentali prelungirea tratatului pe cinci ani, fără condiții preliminare, soluție la care Washingtonul a răspuns impunând Rusiei condiții de prelungire a documentului. ”Aceste condiții preliminare, destul de numeroase, au fost formulate atât dincolo de cadrul acordului propriu-zis, cât și dincolo de cadrul competenței noastre. Și, într-o oarecare măsură, s-a creat o situație critică”, a subliniat diplomatul.

La rândul său, ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a declarat că Rusia va fi de acord cu prelungirea Tratatului START-3, doar atunci când vor fi respectate drepturile ambelor părți, în mod egal.

La rândul său, ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a declarat că Statele Unite au respins inițiativa președintelui Vladimir Putin fără nicio analiză serioasă. Potrivit lui, Rusia va fi de acord cu prelungirea Tratatului START-3, doar atunci când vor fi respectate drepturile ambelor părți, în mod egal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 946840