Vaccinul ”Sputnik V”. Povestea unui voluntar. Cum a fost, ce a simțit
18/10
Ministerul Sănătății: 90% dintre infectații cu COVID-19 sunt oameni întorși din vacanță
18/10

Cijov: Relațiile dintre Rusia și UE, la pământ

Vladimir Cijov, reprezentant al Rusiei la UE/ Foto: RIA Novosti

După sancțiunile impuse de UE pentru incidentul cu opozantul Aleksei Navalnîi, relațiile dintre Rusia și Uniunea Europeană au atins cel mai scăzut nivel din ultimii ani, a apreciat reprezentantul permanent al Rusiei la UE, Vladimir Cijov, citat de agenția TASS.

”Această decizie a Consiliului UE a confirmat cele mai sumbre dintre temerile noastre și anume că relațiile dintre Rusia și UE vor fi aduse la cel mai coborât nivel din ultimul timp”, a spus diplomatul.

Logică greșită

”Atât din punct de vedere politic, cât și juridic, justificarea acestor sancțiuni este foarte firavă, iar din punct de vedere moral, este pur și simplu inacceptabilă. Este evident că, printre cei care au militat pentru sancțiuni au existat divergențe, pentru că nu întâmplător, mai întâi, presa a scris despre nouă persoane înscrise pe lista neagră, după care, numărul lor s-a redus la șase. În același timp, din câte știm, nici în momentul adoptării respectivei decizii de către Consiliul UE, nici înaintea acesteia, dar nici după, Franța și Germania, inițiatorii procedurii, nu au prezentat nici măcar aliaților lor vreo dovadă a legăturii cu această istorie a persoanelor enumerate, pentru a justifica, într-un fel sau altul, un astfel de pas, care, în orice caz, este nelegitim”, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei.

”Desigur, noi evaluăm aceste restricții la fel ca pe toate celelalte anterioare, ca fiind măsuri unilaterale ilegale. În lume există o singură instanță împuternicită să introducă sancțiuni – Consiliul de Securitate al ONU”, a explicat Cijov.

”Totul s-a bazat pe o logică greșită: din moment ce inițiativa sancțiunilor pornește de la Germania și Franța – doi grei, de care multe depind în comunitatea europeană – totul trebuie luat ca atare. În același timp, convingând țările UE și pe partenerii lor apropiați (Marea Britanie și Norvegia), Germania și Franța au crezut, ca să zicem așa, în naivitatea lor, că același lucru ar trebui să-l facă și cetățenii Rusiei – adică, să le creadă pe cuvânt. Dar încrederea este ceva fragil – se poate sparge repede, dar se lipește la loc foarte greu. Iar în cazul nostru, din această încredere a mai rămas, din păcate, foarte puțin”, a continuat reprezentatul permanent al Rusiei.

Măsuri în oglindă

”Fără îndoială, vor fi luate măsuri în oglindă. Având în vedere că sancțiunile introduse sunt personale, răspunsul va fi, evident, personal. Dar mă opresc aici, deocamdată”, a afirmat Cijov.

”Este logic de presupus că măsurile de răspuns vor afecta cu precădere relațiile bilaterale ale Moscovei cu Berlinul și cu Parisul, pentru că nimeni nu face un secret din faptul că, în spatele acestui demers, s-au aflat tocmai aceste țări. Poate tocmai de aceea, totul a decurs atât de repede. Dacă ar fi fost alți membri UE, procesul ar fi avut altă durată. Restricțiile împotriva Republicii Belarus, spre exemplu, s-au dezbătut aproape o lună și jumătate”, a spus diplomatul.

Revizuirea relațiilor?

Întrebat dacă Rusia ar putea revizui relațiile cu UE, în ansamblul lor, Cijov a repetat că, oricum, aceste relații ”se află la cel mai coborât nivel”. ”Trebuie să recunosc că mă aștept ca mie și colaboratorilor mei să ne fie tot mai greu să lucrăm, în viitorul apropiat, dar suntem pregătiți și, în orice caz, ne vom strădui să îndreptăm relațiile cu UE. Desigur, pe bază de egalitate și respect reciproc, fără să sacrificăm, în nici un caz, interesele principiale ale Rusiei”, a subliniat Cijov.

«Dar orice relație are, pe lângă o dimensiune politică, și una materială, în primul rând de natură comercială și economică. În anii trecuți, noi chiar am pus la încercare rezistența acestei ”plase de siguranță”. Adică am comparat schimburile noastre comerciale cu UE cu volumul comerțului dintre Rusia și SUA. În urmă cu 10 ani, acest raport era de 1 la 11. Acum observăm că acțiunile politice neprietenoase sunt însoțite de tentative deliberate de a distruge baza materială, inclusiv prin transferul spre SUA a unei părți a relațiilor economice dintre UE și Rusia. Și mă îndoiesc că această manevră se derulează în mod nedureros pentru Lumea Veche», a concluzionat Cijov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 649090