”Vânătoarea de vrăjitoare”. Moscova a respins acuzațiile SUA legate de atacuri cibernetice
22/10
Clubul de Discuții ”Valdai”: Noul ”război rece” dintre SUA și China. Pe cine să mizezi?
22/10

Nord Stream-2. Sancțiunile SUA vor afecta 120 de companii

Foto: DPA/ TASS

Sancțiunile Statelor Unite împotriva companiilor care contribuie la realizarea proiectului ”Nord Stream-2” vor afecta peste 100 de firme europene, a anunțat compania Nord Stream 2 AG, operatorul proiectului.

Administrația americană a extins măsurile restrictive decise în privința proiectului gazoductului ”Nord Stream-2” pentru a nu permite finalizarea lucrării.

Conform documentului emis de Departamentul de Stat al SUA, restricțiile impuse în 2019 se vor aplica inclusiv companiilor ce vor oferi servicii sau finanțare ”pentru modernizarea sau instalarea echipamentelor” pe navele participante la proiect.

În ultimele luni, autoritățile SUA depun eforturi serioase în încercarea de a împiedica ducerea la bun sfârșit a proiectului energetic. Astfel, în proiectul de buget alocat apărării, congressmanii americani au introdus o prevedere privind înăsprirea sancțiunilor împotriva gazoductelor ”Nord Stream-2” și ”Turkish Stream”. În document sunt precizate sancțiuni pentru facilitățile acordate la vânzarea, închirierea sau punerea la dispoziție a navelor specializate în construirea de gazoducte, la acordarea de asigurări și reasigurări, servicii, spații pentru modernizarea tehnică a navelor legate de proiect.

”Suntem la curent cu recomandările la legea PEESA, publicate de Departamentul de Stat al SUA la 20 octombrie 2020. Nu putem comenta potențialele lor consecințe pentru companiile ce susțin acest proiect”, au declarat reprezentanți ai Nord Stream 2 AG.

Ei au subliniat, totodată, că ”Nord Stream-2” este un proiect care a primit toate aprobările necesare, care se realizează în conformitate cu legislații naționale și internaționale în vigoare. În prezent, din cei aproximativ 2460 de kilometri ai conductei au fost finalizați peste 2300 de kilometri (adică 94%)”, a amintit compania.

«Orice amenințări legate de folosirea sancțiunilor îndreptate împotriva proiectului ”Nord Stream-2” afectează o serie întreagă de subcontractori și investitori occidentali. Dacă restricțiile vor fi impuse, din cauza sancțiunilor vor avea de suferit mai mult de 120 de companii din peste 12 țări ale Europei», se subliniază în comentariul Nord Stream 2 AG. Se menționează, de asemenea, că aceste sancțiuni au fost catalogate de Comisia Europeană drept o încălcare a dreptului internațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 687894