Rușii în România. Большой этнографический диктант
27/10
Corneliu Vlad: Lumea nu poate fi gestionată de reguli arbitrare și grupări restrictive (I)
27/10

Viorica Dăncilă: Cum ar trebui Occidentul să regândească relația cu Rusia

Viorica Vasilica Dăncilă, fost premier al României/ Foto: Facebook

Viorica Dăncilă, fostul premier al Românieia scris un editorial pentru ziarul israelian The Jerusalem Post, în care explică Occidentului că relația cu Rusia trebuie regândită, că actualul sistem de sancțiuni este ineficient, ba chiar periculos prin faptul că izolează Rusia și sporește sentimentele anti-occidentale în rândul populației.

În postarea sa, pe pagina de Facebok, fosta candidată la președinția României comentează:

”Am publicat un articol de politică externă în ziarul israelian Jerusalem Post, pledând pentru o nouă abordare în relațiile Uniunii Europene cu Rusia – o abordare care să susțină mai eficient securitatea țărilor UE. Contrar unor reacții vădit nedrepte sau manipulatoare din presa românească, n-a fost vorba deloc de un material pro-rus, ci de un material pragmatic pro-european.”

Autoarea nu poate să se abțină de la folosirea unor clișee en vogue aplicate Rusiei în spațiul UE, precum închipuita ”agresivitate” a acesteia ”în detrimentul intereselor țărilor UE” și afirmă: «Am spus, cu subiect și predicat, referindu-mă la Rusia și UE, că “nu suntem prieteni”, dar că trebuie – noi, europenii – să găsim un nou model de raportare la Rusia, pentru a ne apăra mai bine interesele și pentru a evita comiterea de greșeli cu consecințe grave».

Nu e vorba deloc de o atitudine împăciuitoare, continuă politiciana română, ”ci să înțelegem foarte exact riscurile ce rezultă din menținerea unui model conflictual de raportare reciprocă. Ca om bine informat despre dinamica relațiilor internaționale, știu că, atunci când nu se fac pași concreți spre aplanarea unor relații tensionate, contribuim cu bună știință la menținerea unor vulnerabilități care pot duce la evoluții neașteptate și tragice. Pledoaria mea a fost una pentru inteligență și realism, contra îngustimii și inerției care ne pot costa foarte mult în viitor.”

Fostul premier avertizează că nu a scris acest editorial pentru a ajuta Rusia și crede că Occidentul și Rusia nu pot avea relații de prietenie, dar că pot colabora.

În ceea ce privește relația Rusiei cu România, fostul premier crede că ”am fost, uneori, prieteni și alteori, dușmani” și face apoi o scurtă lecție de istorie, arătând că, în secolul al XVIII-lea, Rusia a ajutat la eliberarea Țării Românești și a Moldovei de otomani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 778745