Serghei Lavrov: În apropierea granițelor rusești și în alte părți ale lumii (II)
16/11
Putin: Zeci de țări sunt gata să cumpere vaccinul rusesc
16/11

Kosaciov: Alegerea lui Sandu anunță schimbări ale politicii externe a Moldovei

Senatorul Konstantin Kosaciov/ Foto: council.gov.ru

Victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale de duminică, din Republica Moldova, va conduce la schimbări serioase, în primul rând, pe linia politicii externe. Foarte multe vor depinde de echilibrul conducerii țării între orientarea spre Europa și spre colaborarea cu Rusia, este de părere senatorul rus Konstantin Kosaciov, șeful Comitetului Consiliului Federației pentru Afaceri Internaționale, relatează agenția TASS.

 ”Este evident că, în situația creată, Moldova trebuie să se aștepte la schimbări serioase, mai degrabă, de politică externă. Sandu s-a bazat pe voturilor tineretului de orientare europeană din marile orașe, dar mai important este că, pentru ea a optat diaspora”, a scris Kosaciov pe pagina lui de Facebook.

El a arătat că, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, Sandu a fost susținută de peste 92% dintre cetățenii Republicii Moldova care au votat în afara granițelor țării. Altfel spus, fiecare al șaselea moldovean și-a exprimat dreptul constituțional din altă țară – aproape 250.000 de voturi dintr-un total de 1,5 milioane. ”Și sunt tot tineri care, după ce au ales în favoarea emigrației, au dorit același lucru și pentru țara lor. Aici este, însă, o problemă ce nu poate fi rezolvată doar printr-o orientare  spre Europa, clar exprimată, a conducerii statului. Moldova este o țară agrară, iar satul a votat pentru Dodon”, a arătat senatorul rus.

Potrivit aprecierilor sale, mulți locuitori ai Moldovei sunt orientați spre colaborarea cu Rusia, inclusiv din motive strict economice. ”Să mergi la ”Tula” europeană cu samovarul tău – fructe și vin – este lipsit de perspective, ca să spunem așa (este parafrazat proverbul rusesc care are în vedere că orașul Tula este producător tradițional al samovarelor rusești – n.r.). Iar o alianță strânsă cu Uniunea Europeană, cu atât mai mult românizarea țării, va conduce Moldova într-un impas al sancțiunilor europene pe direcția rusă. Un impas de unde nu scapi cu povești despre viitorul fericit al moldovenilor în Uniunea Europeană”, a subliniat Kosaciov.

Senatorul rus crede că trebuie așteptate primele decizii ale eventualei noi puteri de la Chișinău. ”Dacă se va insista pe victoria orașului și a diasporei asupra satului, a Europei asupra Rusiei – rezistența s-ar putea dovedi destul de dură și nu doar în Găgăuzia, spre exemplu, unde președintele în exercițiu, Igor Dodon, a cumulat peste 90% dintre voturile exprimate. În orice caz, forțele care conduc în alegeri înțeleg, după toate probabilitățile, aceste riscuri: astfel, pe site-ul partidului său, Sandu a scris despre necesitatea de a găsi soluții pentru deschiderea exporturilor în Rusia pentru toate companiile, nu doar pentru cele câteva apropiate actualei puteri”, a arătat șeful Comitetului senatorial pentru Afaceri Internaționale.

În opinia lui, la astfel de soluții se poate ajunge doar pe calea dialogului, nu pe calea ”ucraineană” a confruntării brutale. ”Cum se spune, mereu există altă opțiune”, a concluzionat politicianul rus.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 687880