Platforma media ”Smotrim”: filme, seriale, programe muzicale, talk-show-uri ale televiziunii ruse
17/11
Putin: țările BRICS vor plasa producția vaccinului rusesc anti-Covid
17/11

Le Figaro: Vladimir Putin, stăpânul jocului din Caucazul de Sud

Cei doi șefi de stat, Vladimir Putin și Recep Erdogan, în momentul inaugurării Salonului Internațional Aviatic și Spațial, MAKS-2019/ Foto: vesti.ru

”Deci, fluierul final l-a dat, din nou, Rusia”. Aceste cuvinte ale unui diplomat occidental, care mult timp s-a ocupat de problema regiunii Nagornîi Karabah, s-au adeverit, chiar și cu o oarecare întârziere. Iar confirmarea este acordul de încetare a focului semnat între președinții Rusiei, Azerbaidjanului și Armeniei. Un acord care face Moscova garantul încetării ostilităților între azeri și armeni, în urmă cărora, începând din 27 septembrie, au murit peste 5000 de oameni. Documentul consfințește, de asemenea, rolul de arbitru, jucat tradițional de Rusia și de Vladimir Puțin, în Caucazul de Sud. Cotidianul francez Le Figaro a prezentat părerea cititorilor săi, în legătură cu acest subiect:

Jeff3151

Cât de curând vom redeveni martorii unui genocid? Se pare că totul este pregătit pentru a-i determina pe armeni să tacă. Pentru a-i obliga pe creștini să dispară – scopul final al lui Erdogan (Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, n.r.) și al musulmanilor. Armenia slăbită, Europa divizată și fricoasă, China și Putin, în plină ascensiune, gata de o reglare de conturi cu SUA și Europa. Pe de altă parte, ilustrativă este poziția israelienilor: să vândă cu orice preț, nu contează cui, dar cu un singur scop, acela de a-și promova interesele în Orientul Mijlociu.

zarrac

Nu înțeleg cauzele strategice ale capitulării Rusiei în fața Turciei, în această chestiune. Există oare vreun fundament pentru a înțelege? Putin ne-a obișnuit cu un înalt spirit combativ…

Tizef di Nizza

Asta este forța lui Putin: tace și face.

Anatole V.

”Nahicevan are populație azeră și se află pe teritoriul Armeniei”. Nu este adevărat. Nahicevan este o enclavă, ce aparține în totalitate Republicii Azerbaidjan. Armenii nu au pretenții față de Nahicevan, chiar dacă acest teritoriu a fost parte a Armeniei istorice.

Vincent NETTER

Stăpânul jocului: Practic, i s-a predat lui Erdogan.

Vavaro

Absolut deloc. Pur și simplu, a dat ultimul fluier. Armenia va reveni curând sub cârma Rusiei. Pe teren, trupele ruse vor controla respectarea încetării focului. Lui Erdogan nu-i va rămâne decât să-și roadă unghiile (el va controla de la televizor). Ar fi mai bine ca sultanul să se întoarcă acasă, în caz contrar….

SYLVAIND

Dacă Rusia și Turcia s-ar fi înfruntat direct, Franța ar fi trebuit să susțină Turcia, din cauza NATO, dar această alianță ar trebui să dispară. Dacă NATO nu-i va da afară pe turci, Franța trebuie să se retragă singură și să apropie de ruși.

Jean-michel jupiter

Este și sfârșitul Occidentului, ca jandarm mondial. Chiar dacă fac parte din Grupul de la Minsk, Franța și SUA nici măcar nu sunt menționate în comunicatul final. Umilire totală.

PhilUSA

Putin – ”stăpânul jocului”? E o glumă. În acest caz, trebuie amintit că nici chiar Rusia lui Vladimir Putin nu mai poate da indicații Turciei în propriul său ”spațiu vital” (Azerbaidjan este membru CSI). Echilibrul de forțe s-a schimbat. Și pentru că veni vorba, ce fac americanii?

tardy

Uimitor, dar se pare că toți uită că Rusia, aliatul Armeniei și al enclavei Nagornîi Karabah, și-a demonstrat, astfel, dreptul său asupra acestui teritoriu. Ca atare, ea împiedică Turcia (care susține Nagornîi Karabah) să-și pună în practică intențiile. Mesajul lui V. Putin este clar: ”Eu sunt stăpân”. Au fost introduse trupe rusești, iar în cazul în care conflictul va reizbucni, va fi ”interesant” de urmărit evoluția situației.

 

 

 

1 Comment

  1. PETRUPETRU spune:

    nu va puneti cu PUTIN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 687871