Putin: țările BRICS vor plasa producția vaccinului rusesc anti-Covid
17/11
Senatorul Kosaciov a răspuns Poloniei
18/11

Raport privind numărul victimelor civile din Donbass

Misiunea OSCE în Donbass/ Foto: TASS

Misiunea Specială de Monitorizare (SMM) a OSCE  a publicat, recent, un raport privind victimele civile din zona de conflict din Donbass, pentru perioada 1 ianuarie 2017 – 15 septembrie 2020, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial al instituției.

”Cerem de ceva timp ca aceste informații să fie publicate într-o formă generalizată și sistematizată”, a spus reprezentanta MAE rus. Potrivit spuselor sale, partea rusă a purtat, pe această temă, discuții cu responsabilii SMM, ”pentru că era nevoie de un punct de sprijin, un punct pentru demararea dezbaterilor. Fiecare parte și experții au propriile lor opinii, propriile lor metodologii de calcul, de analiză a situației. Documentul a fost publicat. Astfel de date permit formarea unei păreri obiective, fundamentată pe elemente concrete privind conflictul intern din Ucraina. Remarcăm rolul pozitiv în această chestiune a Președinției albaneze în exercițiu a OSCE și, personal, a premierului, ministrul pentru Afaceri Europene și Internaționale al Albaniei, Edi Rama, care a contribuit la apariția acestei publicații.

În ansamblul lui, documentul este echilibrat și bazat pe statistici. Cea mai importantă cifră ce merită toate atenția este numărul victimelor provocate de atacurile cu armement greu și arme de foc. Conform raportului, aproape 75% dintre victimele civile sunt persoane care locuiesc în teritoriile ce nu intră sub controlul Kievului. Este un detaliu grăitor ce indică faptul că ținta Forțelor Armate ale Ucrainei, a Gărzii Naționale și a așa numitelor formațiuni de ”voluntari” o reprezintă populația civilă, pe care Kiev încearcă, astfel, să o pedepsească pentru alegerea ei și pentru refuzul de a accepta rezultatul loviturii de stat din 2014”, a spus Zaharova la conferința de presă.

Am afirmat acest lucru de mult și constant, a continuat ea, ”dar în Occident mulți preferă să ignore vorbele noastre. Acum, veridicitatea evaluărilor făcute de partea rusă este confirmată și de raportul Misiunii OSCE. Deocamdată, SMM nu a prezentat statistica pentru toată perioada de conflict. Este de la sine înțeles că, dacă se numără victimele de la începutul operațiunii punitive, în 2014, tabloul va deveni și mai convingător și mai tragic.

Din păcate, în document nu și-au găsit reflectarea datele privind distrugerea infrastructurii civile a Donbassului. Important este să înțelegem că distrugerea, deseori intenționată și planificată, a clădirilor rezidențiale, a infrastructurii de transport, a facilităților de alimentare cu energie, gaze naturale și apă, a unităților medicale, sociale și de învățământ, alte atentate asupra proprietăților private și municipale, reprezintă o cauză serioasă a degradării situației umanitare. Documentarea acestor date cu stabilirea clară a responsabilității părților constituie o misiune importantă, inclusiv și pentru SMM.

Atrag atenția mass-mediei străine, în primul rând a celor occidentale, că nu ar fi rău dacă în evaluările și relatările lor, mai ales în reportajele pregătite pentru anumite forumuri internaționale de anvergură, pentru diferite întâlniri și pentru extinderea sau prelugirea sancțiunilor împotriva țării noastre, să ia în calcul și posibilitatea de a face subiecte proprii, de a se deplasa în teritoriile descrise în articolele consacrate acestui subiect. Astfel încât să vă convingeți personal despre ceea ce povestiți și scrieți. Acolo lucrează jurnaliști ruși, care transmit materiale și care, documentate fiind, constituie parte a acelor articole de analiză care oferă imaginea a ceea ce se întâmplă acolo. Ne-am dori ca în regiune să vină cât mai mulți corespondenți străini pentru a informa auditoriul occidental despre ceea ce se întâmplă acolo”, a subliniat Maria Zaharova.

Anterior, reprezentantul permanent adjunct al Rusiei la OSCE, Vladimir Jeglov, citând raportul menționat, a spus că, în perioada 1 ianuarie 2017 – 15 septembrie 2020, 161 de civili au devenit victime ale ostilităților în Donbass și 785 de persoane au fost rănite.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 687851