Informații Externe Ruse: țări occidentale provoacă zădărnicirea acordurilor asupra Nagornîi Karabah
19/11
Noul președinte al Moldovei, Maia Sandu, întrunchiparea scenariului lui Soros
20/11

Amiral, despre centrul logistic al Marinei Militare a Rusiei din Sudan

Parada Marinei Militare Ruse din Tartus, Siria/ Foto: yandex.ru

Un centru logistic, de suport material și tehnic, al Marinei Militare a Rusiei (VMF)  în Sudan ar putea fi organizat în trei-patru luni, a declarat pentru Interfax fostul șef al Statului Major al VMF, amiralul în retragere Viktor Kravcenko.

”În opinia mea, trei-patru luni sunt suficiente pentru a crea infrastructura necesară, astfel că navele noastre vor putea intra acolo, pentru a-și completa rezervele și pentru a efectua diferite reparații”, a spus Kravcenko.

Potrivit unei dispoziții a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, Rusia va înființa în Sudan, la Marea Roșie, un centru logistic de suport material și tehnic pentru VMF. El a cerut Ministerului Apărării să semneze, în acest sens, cu Sudanul un acord interguvernamental, potrivit documentului publicat la 16 noiembrie pe portalul oficial de informații juridice.

Potrivit lui Kravcenko, multe vor depinde de locul în care va fi înființat centrul VMF din Sudan. ”Totul depinde de datele de pe teren. Dacă există dane, problema va putea fi rezolvată destul de repede. Centrul de suport material și tehnic presupune, printre altele, existența unui atelier plutitor sau a unei unități de coastă pentru efectuarea reparațiilor la navele care acostează acolo, ca și petrolierele cu carburant”, a explicat amiralul în retragere.

”Marea putere a mării”

Expertul militar, academicianul Aleksei Arbatov, a declarat pentru Interfax, că, prin înființarea acestui centru logistic, Rusia dorește să extindă prezența Marinei sale Militare în Oceanul Mondial. ”Scopul Rusiei, în acest caz, este acela de a-și extinde prezența militară, inclusiv pe mare. Este o prezență  de prestigiu, a unei mari puteri maritime – flotele noastre, în toate oceanele. Nici un alt scop nu există. Dar în realitate, toate acestea costă bani și trebuie plătit. În plus, Sudanul este o țară instabilă; acolo, în orice moment poate izbucni un război”, a declarat Arbatov, care conduce Centrul pentru Securitate Internațională al Institutului de Economie Mondială și Relații Internaționale (MEMO) al Academiei de Științe a Rusiei.

”Este o expansiune.  Și, desigur, flota noastră vrea să fie prezentă pretutindeni. În anii ’70, când flota noastră și-a făcut apariția în Oceanul Indian, după conflictul indo-pakistanez, unul dintre amiralii noștri a fost întrebat: de ce este flota noastră în Oceanul Indian? Acest amiral, un om cu o minte foarte ascuțită, a răspuns că sunt două motive: există flota sovietică și există Oceanul Indian”, a spus Arbatov.

Fostul comandant al Flotei din Marea Neagră, amiralul în rezervă Vladimir Komoedov, a apreciat, la rândul său, că Rusia va dispune de o nouă bază navală în străinătate, pe fondul ”dominației SUA și a NATO în Atlantic, Pacific și în Oceanul Indian, în aer, pe apă și sub apă”.

Centrul din Sudan

Numărul maxim de personal va fi de 300 de oameni, potrivit proiectului de acord bilateral, postat pe același portal de informații juridice. Rusia este dispusă să furnizeze gratuit Sudanului arme și echipamente pentru apărarea aeriană a bazei navale a Marinei Militare a acestei țări, din Port-Sudan.

Documentul stabilește, de asemenea, numărul maxim de nave militare ale Rusiei cărora le va fi permisă staționarea concomitentă în punctul de asistență materială și tehnică: patru unități, inclusiv nave militare cu propulsie energetică nucleară, cu condiția respectării normelor de securitate nucleară și ecologică.

În document se precizează, de asemenea, că Rusia va putea folosi spațiul aerian al Sudanului pentru avioanele sale. Conform proiectului de acord, Rusia va putea desfășura, în Sudan, puncte militare provizorii pentru apărarea centrului VMF, în afara teritoriului acestuia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 687845