Patriarhul Kirill a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria în alegerile din Moldova
19/11
Amiral, despre centrul logistic al Marinei Militare a Rusiei din Sudan
19/11

Informații Externe Ruse: țări occidentale provoacă zădărnicirea acordurilor asupra Nagornîi Karabah

Serghei Narîșkin, director al Serviciul de Informații Externe al Rusiei/ Foto: TASS

SUA sunt iritate că războiul din Karabah a fost oprit cu participarea Moscovei, a declarat Serghei Narîșkin, director al Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR). El a acuzat o serie de țări occidentale că încearcă să reaprindă conflictul din Nagornîi Karabah, pentru a scoate Rusia din Transcaucazia.

 «Potrivit informațiilor pe care le avem, unele țări occidentale, prin canalele disponibile, îi provoacă pe naționaliștii armeni și azeri să discrediteze și să rupă acordul de încetare a focului. Acestea încearcă să-i convingă pe armeni că pacea din Nagornîi Karabah este o înfrângere a Erevanului. Se sugerează ideea necesității unui ”război până la victoria finală”. Azerilor, în schimb, li se spune că Kremlinul ”le-a furat victoria” atunci când armata azeră era la un pas de a lua Stepanakert» (capitala enclavei Nagornîi Karabah – n.r.), se spune în declarația lui Narîșkin, în actul publicat de biroul de presă al SVR.

Potrivit lui Narîșkin, ”principalele țări ale NATO încearcă să-și ascundă iritarea legată de acordul încheiat, cu participarea activă a Rusiei, între Azerbaidjan și Armenia privind încetarea focului în Nagornîi Karabah”. «Statele Unite și aliații săi se simt frustrați de faptul că războiul a fost oprit cu medierea Moscovei. Pentru că, în esență, acest lucru le-a ”anulat” mulți ani de muncă pentru a scoate Rusia din Transcaucazia», a menționat șeful SVR.

«Nici Washingtonul, nici ”Europa Unită” nu vor să se împace cu echilibrul de forțe care s-a creat în regiune. Pentru a-l demonta, nu au inventat nimic mai bun decât să încerce, din nou, să stârnească discordia dintre popoarele azer și armean», a avertizat el. Astfel de acțiuni sunt o altă dovadă a faptului că Statele Unite și prietenii lor europeni, ca întotdeauna, își rezolvă problemele pe seama intereselor oamenilor simpli – de această dată, azerii și armenii. Americanii și europenii nu sunt deranjați de faptul că provocările lor pot duce la noi vărsări de sânge și pot scufunda regiunea într-un conflict militar grav”.

La 27 septembrie, situația din Nagornîi Karabah s-a agravat; au început luptele active pe teritoriul disputat. La 9 noiembrie, liderii Federației Ruse, Azerbaidjanului și Armeniei au semnat o declarație comună privind încetarea completă a ostilităților în Nagornîi Karabah. Documentul prevede desfășurarea forțelor ruse de menținere a păcii în regiune. La 13 noiembrie, președintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret privind înființarea unui centru interdepartamental de răspuns umanitar pentru Nagornîi Karabah, care a inclus reprezentanți ai Ministerului Situațiilor de Urgență, ai MAE și ai FSB (Serviciul Federal de Securitate – n.r.), reprezentanți ai altor organe executive federale interesate. Decizia rezolvării problemelor organizatorice este încredințată Ministerului Apărării.

 

 

1 Comment

  1. Basarabeanu spune:

    Ce sa mai vorbim aproape toate serviciile secrete sint contra serviciilor secrete ruse.americani stau la granițele RUSIEI ca sa nu mai înființeze un nou URSS.fac EXERCITI MILITARE cu țări asis aliate.cu ce a venit nou america in Romania un scut si mare sărăcie?nimic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 687893