Putin a răspuns la întrebările mass-media despre situația din Karabah. Stenograma. VIDEO
18/11
Ocupația orașului Millerovo de către naziști. S-a deschis un dosar de genocid
19/11

Summitul BRICS, desfășurat sub președinția lui Vladimir Putin

17 noiembrie 2020. Președintele Vladimir Putin deschide cel de-a12-a summit al BRICS/ Foto: TASS

Summitul a reunit cinci state, ce reprezintă aproape jumătate din populația întregului glob pământesc. Mai precis, este vorba despre aproximativ trei miliarde de oameni, cetățeni ai Rusiei, Chinei, Braziliei, Indiei și Africii de Sud, relatează postul de televiziune ”Pervîi kanal”.

BRICS este o organizată integrală, care și-a găsit deja împlinirea. Cândva, ea a fost gândită ca un bloc strict economic, dar, cu timpul, cooperarea a devenit mult mai amplă. Iar anul acesta, tema principală a fost, firește, lupta împotriva pandemiei de coronavirus. Inițial, întâlnirea la nivel înalt urma să fie găzduită de Rusia, țară ce deține anul acesta președinția BRICS, dar din cauza răspândirii virusului SARS-CoV-2 s-a decis desfășurarea ei în regim online. Un motiv în plus pentru Vladimir Putin să propună țărilor membre BRICS să-și unească forțele împotriva Covid-19, mai ales că există deja o armă – vaccinurile rusești.

Mai ales că, potrivit liderului rus, consecințele pandemiei și provocările cărora trebuie să le facem față reprezintă o îngrijorare comună, a tuturor. În opinia președintelui rus, țările BRICS au, în acest sens, un avantaj vizibil. În urmă cu cinci ani, la summitul de la Ufa, cele cinci țări participante au convenit să colaboreze în domeniul medicinei.

Vladimir Putin: Amintesc că, în urmă cu cinci ani, în Declarația de la Ufa a fost consemnată înțelegerea de a lucra împreună în chestiuni ce privesc combaterea răspândirii bolilor infecțioase, inclusiv – vreau să subliniez acest lucru – a coronavirusurilor de tip nou. În dezvoltarea acestei înțelegeri, statele BRICS au creat un sistem de avertizare timpurie a epidemiilor. Prin urmare, în situația cu Covid-19, am avut pe ce ne baza. Țările membre BRICS au putut reacționa operativ și adopta măsuri concrete de luptă împotriva pandemiei. Menționez că Fondul pentru Investiții Directe al Rusiei a încheiat cu parteneri din India și din Brazilia acorduri privind derularea de teste clinice pentru vaccinul ”Sputnik V” (primul vaccin anti-Covid înregistrat în lume, dezvoltat de Centrul ”N. Gamaleia”, n.r.), iar cu companii farmaceutice din China și din India acorduri în vederea deschiderii pe teritoriul acestor țări a unor centre de producție pentru vaccinul nostru, și nu doar pentru necesarul propriu, ci și pentru terțe țări.

În Rusia a fost înregistrat și al doilea vaccin – ”EpiVakKorona” și se pregătește al treilea. În acest context, Vladimir Putin a subliniat că Rusia este gata să colaboreze și propune accelerarea eforturilor de înființare a unui centru BRICS de cercetare a vaccinurilor. Este doar una dintre direcțiile în care cele cinci state pot combate, împreună, noile provocări.

Vladimir Putin: În condițiile actuale, este foarte solicitată activitatea Noii Bănci de Dezvoltare (o structură a BRICS – n.r.). Pentru lupta împotriva pandemiei, banca a rezervat 10 miliarde de dolari. Pe ansamblu, portofoliul proiectelor de investiții depășește, în prezent, 20 de miliarde de dolari. În țările BRICS se realizează deja 62 de mari proiecte. Și pentru că veni vorba, curând, la Moscova se va deschide o filială a băncii, care se va ocupa de programele de creditare pentru întreg spațiul eurasiatic.

Tema care nu este niciodată trecută cu vederea, la astfel de summit-uri, vizează securitatea și stabilitatea globală. Este vorba atât despre combaterea în comun a terorismului, cât și despre capacitatea instituțiilor mondiale existente de a face față noilor conflicte, inclusiv militare – unele mai vechi, precum cel sirian și libian, altele izbucnite, practic, sub ochii noștri, precum noua confruntare din Nagornîi Karabah.

Vladimir Putin: Partea rusă a depus cele mai intense eforturi pentru a ajuta la oprirea ostilităților armate între două state prietene nouă și pentru a le determina să găsească o soluție de compromis. Ca urmare a medierii noastre, la 9 noiembrie s-a ajuns la acorduri de încetare completă a focului și de desfășurare, în Nagornîi Karabah, a contingentului rus de menținere a păcii. Toate acestea sunt cuprinse în declarația trilaterală, semnată de președinții Rusiei, Azerbaidjanului și de premierul Armeniei. Important este că acordurile convenite se respectă. Au încetat total acțiunile armate, situația se stabilizează.

De altfel, în lume rămân destule locuri denumite, descrise, de obicei, în declarațiile oficiale, drept focare de instabilitate. Dar pentru Organizația Națiunilor Unite devine tot mai dificil să reacționeze în mod eficient. Pentru căutarea unui echilibru, premierul Indiei propune o abordare destul de filosofică.

Narendra Modi: În cultura indiană, întreaga lume este considerată ca o singură familie, astfel că, pentru noi este firesc să susținem o instituție precum ONU. Întotdeauna am respectat și am susținut cu tărie valorile Organizației Națiunilor Unite, dar, totuși, sistemul multilateral traversează astăzi o criză; se ridică întrebarea privind autoritatea și eficacitatea instituțiilor de guvernanță globală. Cea mai serioasă problemă a lumii moderne este terorismul, iar, în lupta împotriva lui, noi trebuie să acționăm ca un front comun.

Vladimir Putin: Ați spus că, în cultura indiană, întreaga lume este ca o singură familie. Este o chestiune fundamentală, de bază, la care noi ar trebui, în principiu, să aderăm, fără îndoială. În același timp, ați vorbit și despre amenințările cu care ne confruntăm, inclusiv terorismul care, după cum ați afirmat, este cea mai stringentă problemă a zilei de astăzi. În acest sens, nu pot să nu amintesc un proverb rusesc: nu există pădure fără uscături. Din păcate, sunt oameni care se rup din contextul general și încearcă să impună propria lor agendă. Aceste amenințări, la fel ca și cea mai mare a doua amenințare, pandemia, cu care ne confruntăm, trebuie, fără îndoială, să se afle mereu în câmpul atenției noastre.

În general, intervențiile liderilor au fost bogate în figuri de stil. Președintele Chinei, spre exemplu, cu excepția propunerii de organizare a unui simpozion pe probleme medicale, a vorbit despre probleme globale din punctul de vedere al catastrofelor cărora nici o țară nu le poate face de una singură.

Xi Jinping: Iată, ne aflăm în aceeași barcă, iar când vântul bate cu putere, iar valurile sunt uriașe, noi trebuie să avem în minte cursul nostru, trebuie să fim determinați, pentru a depăși agitația de pe mare, ca împreună să ajungem într-un viitor luminos.

Referitor la planurile de viitor, summitul a adoptat două documente: Strategia de parteneriat economic al BRICS până în 2025 și Strategia antiteroristă a organizației. Aceasta din urmă presupune anumiți pași pe linia serviciilor speciale.

”Am convenit să continuăm dialogul constructiv în cadrul celor cinci subgrupe de creștere a potențialului organelor de ordine în combaterea fenomenului teroriștilor-insurgenți străini, în lupta împotriva utilizării internetului în scopuri teroriste”, a anunțat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev.

În general, potrivit părerii comune a participanților, anul președinției ruse a BRICS s-a dovedit eficient, chiar dacă a trecut în condiții dificile.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 687856