Noul președinte al Moldovei, Maia Sandu, întrunchiparea scenariului lui Soros
20/11
Hubert Vedrine: ”Trebuie să-l amenințăm cu sancțiuni și pe Joe Biden”
20/11

Lech Wałęsa: Duda, o nenorocire pentru Polonia

Fostul președinte al Poloniei, Lech Wałęsa / Foto: RIA Novosti

Unul dintre cei mai cunoscuți politicieni polonezi, fostul președinte Lech Wałęsa, laureat al premiului Nobel, a declarat, într-un interviu pentru RIA Novosti, că la putere în Polonia se află acum demagogi și populiști care caută vinovați pentru a-și justifica eșecurile. Așa a comentat el temerile Varșoviei legate de agresiunea militară a Rusiei.

”În orice caz, în strategia de securitate națională așa și scrie – Rusia reprezintă principala amenințare pentru Polonia. Când președintele Andrzej Duda a semnat acest document, nimeni dintre numeroșii lui consilieri nu s-a opus… La putere au venit demagogi și populiști. Ei caută vinovați pentru a justifica propriile eșecuri. Este un fel de tactică”, a spus Wałęsa.

Vorbind despre Duda, interlocutorul agenției ruse a arătat că ”nici măcar armata nu a făcut”. ”Ce știe el despre strategii, Duda ăsta? Este o nenorocire pentru Polonia. Atâta timp cât se folosesc de demagogie și populism, ei câștigă bani din asta”, a arătat Wałęsa , pronunțându-se în favoarea normalizării relațiilor dintre cele două țări.

”Când vom obține relații bune cu Rusia, va fi altfel și în Europa, dar și în lume”, crede fostul președinte polonez.

Potrivit afirmațiilor sale, cu armele existente ”putem distruge de zece ori viața pe Pământ”, dar ne certăm dacă o putem face și a 11-a oară. ”A 11-a oară nu va mai fi. De aceea este un concept tâmpit, prost. Desigur, există temeri, supărări, pretenții. Nu e nevoie decât de puțin efort pentru a nu face prostii, dar vom înțelege tot mai bine și mai bine că nu este acesta drumul nostru”, a declarat Wałęsa.

În opinia lui, ”trebuie pregătiți politicieni care să obțină împreună cu poporul relații de prietenie între Rusia și Polonia”.

RIA Novosti amintește că, în primăvara acestui an, Duda a semnat o nouă strategie de securitate națională a țării unde, în calitate de cel mai mare pericol pentru stat, este indicată ”politica agresivă a Rusiei”. În acest context, în document se vorbește despre necesitatea majorării cheltuielilor militare până la 2,5% din PIB. În noiembrie, președintele Poloniei a ratificat acordul de colaborare militară consolidată cu Statele Unite. În opinia liderului de la Varșovia, documentul reprezintă ”o garanție de securitate pentru Polonia și pentru acea parte a Europei”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 777784