Vladimir Putin: Încercările de a uita lecțiile Nürnbergului – o lovitură dată securității lumii. Președintele rus s-a adresat participanților la Forumul  “Lecțiile  Nürnbergului”. Text integral
21/11
Maia Sandu a promis să stabilească relații bune cu Rusia
21/11

Fostul procuror general al Ucrainei se teme de răzbunarea lui Biden

Fostul procuror general al Ucrainei, Viktor Șokin (în prim plan)/ Foto: obozrevatel.com

Fostul procuror general al Ucrainei, Viktor Șokin, se teme pentru soarta sa, dacă Joe Biden va prelua funcția de președinte al Statele Unite. Motivul îngrijorării sale constă, potrivit propriilor afirmații, în investigarea activității în Ucraina a fiului lui Biden, Hunter, ca membru al conducerii firmei Burisma.

”Cunoscându-l pe Biden, cred că se va răzbuna pe mine. Deși, tot ce am făcut ca procuror general a fost corect și fundamentat. Cu toate acestea, nu ascund, am temeri în privința lui Biden”, a spus Șokin într-un interviu pentru publicația ucraineană ”Cias.News”, citată de TASS.

În acest context, Șokin a amintit de episodul din Grecia, când a fost otrăvit, incident în care, spune el, ar putea fi implicat Biden. ”Eu pot să presupun, subliniez, doar presupun că Biden ar putea fi implicat. Dar, urmărindu-l pe el, intervențiile lui din mass-media, mă tem, totuși, de el”, a spus fostul șef al Procuraturii Generale a Ucrainei.

Șokin vs Biden

La 26 februarie a.c., în Ucraina a fost deschis un dosar penal privind un posibil amestec al lui Biden în activitatea lui Șokin, în calitatea acestuia de procuror general, dar cazul a fost curând închis, la fel ca și dosarul referitor la o tentativă de asasinat împotriva acestuia.

Tentativa de otrăvire este pusă de Șokin pe seama investigației privind activitatea companiei ucrainene de gaze Burisma, din conducerea căreia a făcut parte și fiul fostului vicepreședinte al SUA, Hunter Biden. ”Am crezut și consider în continuare că acest caz a fost închis prematur și ilegal”, a afirmat Șokin. Potrivit spuselor sale, ”ancheta era greu de închis fără audierea lui Hunter Biden, a lui Devon Archer, a lui Alexander Kvasniewski și a altor directori ai Burisma”.

În 2014, Hunter Biden a intrat în consiliul de conducere al companiei Burisma, iar tatăl său, din funcția de vicepreședinte al SUA, a cerut, în 2016, demiterea procurorului general al Ucrainei, Viktor Șokin, care demarase o investigație legată de această companie. Potrivi presei americane, reprezentanții administrației președintelui în exercițiu al SUA, Donald Trump, au încercat să găsească în Ucraina ceva compromițător la adresa lui Joe Biden, pentru a-i îngreuna campania pentru președinția Statelor Unite.

Reprezentanții Partidului Democrat al SUA l-au acuzat pe Trump că a încercat să exercite presiuni asupra președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a-l determina să redeschidă dosarele penale împotriva Burisma și au declanșat, împotriva liderului american, o procedură de destituire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 687811