Roboții turci îi asmut pe armeni împotriva rușilor
22/11
Patinoar, cort, sanatoriu. Cum arată spitalele Covid în Rusia. Reportaj foto
23/11

MAE rus, despre retragerea SUA din Tratatul Cer Deschis

Sediul MAE al Rusiei din Moscova/ Foto: Izvestia

Rusia va obține garanții categorice ca țările rămase în Tratatul Cer Deschis (DON) să-și îndeplinească cu fermitate obligațiile lor, se arată într-o declarație a Ministerului de Externe al Rusiei, publicată în legătură cu retragerea Statelor Unite din respectivul acord, relatează ”Izvestia”.

”Acum, după ce s-a retras din DON, partea americană speră că aliații lor, pe de o parte, nu vor permite părții ruse să efectueze zboruri de observare deasupra obiectivelor militare ale SUA din Europa și că, pe de altă parte, vor împărtăși cu Washingtonul foto-materialele realizate deasupra teritoriului Rusiei. Firește că, pentru Rusia, așa ceva este inacceptabil. Vom obține garanții ferme privind îndeplinirea de către statele rămase în DON a obligațiilor ce le revin”, se arată în declarația postată pe site-ul MAE Rus.

Potrivit documentului, dacă statele participate la Tratat doresc ca documentul să funcționeze și pe mai departe și ca Rusia să rămână parte a acestuia, ele trebuie să se comporte în mod corespunzător.

MAE Rus a adăugat că va monitoriza cu atenție și va analiza activitatea altor participanți la acord și va urmări în ce măsură declarațiile lor coincid cu acțiunile lor.

Angajamentele SUA în cadrul DON au încetat oficial la 22 noiembrie. În urmă cu o jumătate de an, Washingtonul a trimis notificări celorlalți participanți la acord privind intenția lui de a se retrage din acord.

La începutul lunii octombrie, vice ministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat, vorbind în deschiderea celei de-a patra conferințe de examinare a modului de îndeplinire a condițiilor prevăzute în Tratat, că Moscova speră ca DON să funcționeze pe deplin în 2021. La rândul său, șeful Centrului Național pentru Reducerea Riscului Nuclear, Serghei Rîjkov, a afirmat că Washingtonul a decis să se retragă din DON, pentru a evita ca teritoriul american să fie inspectat.

În mai anul curent, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat retragerea țării sale din acord. Decizia lui a fost criticată în Europa și în Rusia, menționează ”Izvestia”.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 687895