Șeful MAE al Ungariei, despre un lobby puternic al UE împotriva unui vaccin ”din afara”
28/11
Arta populară rusă: Hohloma
28/11

Pentru un dialog mai bun între nivelurile puterii: Duma a adoptat legea privind statutul, structura și prerogativele Consiliului de Stat

Duma de Stat / Foto: TASS

Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului Rusiei, a adoptat în ultima lectură, a treia, proiectul de lege prezidențial privind bazele formării și ale activității Consiliului de Stat.

Actul normativ stabilește că Președintele Rusiei este președintele Consiliului de Stat, din care mai fac parte președinții Guvernului și ai celor două Camere ale Parlamentului Rus, precum și șeful administrației președintelui și șefii de regiuni.

Prin decizia șefului statului, în componența Consiliului de Stat pot fi incluși reprezentanți ai partidelor politice cu reprezentare în Duma de Stat, precum și reprezentanți ai administrațiilor locale.

Legea definește Consiliul de Stat drept un organism constituțional de stat, ce poate semnala necesitatea introducerii anumitor modificări în legislație, dar nu are drept de inițiativă legislativă. ”Când analizează o problemă sau alta referitoare, să spunem, la economie, Consiliul de Stat poate stabili acele chestiuni ce impun o reglementare legislativă”, a explicat șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Legislație Constituțională, Pavel Krașeninnikov. ”În astfel de situații, aceste inițiative pot fi propuse, spre exemplu, de Președinte, de Guvern sau de camerele Adunării Federale”.

Colegul lui, senatorul Andrei Klișac, a arătat că participarea Consiliului de Stat la dezbaterea proiectelor de lege până la adoptarea lor ”reprezintă un mecanism eficient de luare în considerare a intereselor regionale în activitatea legislativă”. În opinia senatorului, acest lucru va avea un efect pozitiv asupra calității legilor adoptate.

În plus, noua lege prevede o serie de restricții pentru membrii Consiliului de Stat. Astfel, nu au dreptul de a face parte din această structură persoane cu cetățenie străină sau cu reședință în altă țară, precum și cei cu conturi în străinătate. Mai mult, Consiliul de Stat nu poate dubla funcțiile altor organisme ale puterii. După cum a precizat Krașeninnikov, această instituție ”a fost creată pe lângă președinte, în primul rând, pentru un dialog mai bun între nivelurile puterii”.

Proiectul de lege a fost elaborat în cadrul realizării amendamentelor la Constituția Rusiei, propuse de președintele țării și adoptate prin vot național.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 737757