21 iulie 1992. Moscova. Semnarea acordului privind principiile de reglementare a conflictului armat din regiunea Transnistriei a Republicii Moldova, de către doi președinți, Boris Elțîn și Mircea Snegur/ Foto: dnestr.tv
”Considerăm această declarație ca fiind menită să submineze eforturile de soluționare pașnică a problemei transnistrene”, a declarat diplomatul.
Comentariul vine după ce Maia Sandu și-a exprimat intenția de a obține evacuarea muniției de luptă și retragerea Grupului operativ al trupelor rusești (OGRV) din nerescunoscuta Transnistrie. Senatorii ruși au atras atenția că plecarea forțelor rusești de menținere a păcii din Transnistria ar putea conduce la agravarea conflictului din regiune.
La rândul său, deputata din Duma de Stat, Elena Panina, a apreciat că numai federalizarea ar putea asigura un echilibru de interese și o pace pe termen lung în republică. Potrivit aprecierilor sale, Sandu propune locuitorilor Transnistriei revenirea la situația din 1992, când a izbucnit conflictul.
”Căștile albastre” rusești au fost introduse în zona de operațiuni militare din Transnistria la 29 iulie 1992, conform Acordului privind principiile de reglementare a conflictului armat din regiunea Transnistriei a Republicii Moldova, document semnat la 21 iulie 1992 de președinții Rusiei și Moldovei, în prezența liderului transnistrean (în imagine), amintește ”Vzgliad”.
Vizitatori website: 737734