Rusia a depus cerere pentru aprobarea vaccinul ”Sputnik V” în Europa
27/11
MAE rus, despre apelul Maiei Sandu de retragere a militarilor ruși din Transnistria
28/11

Teste militare: Interceptoare modernizate de rachete balistice (VIDEO)

Foto: TV Zvezda

Ministerul Apărării al Rusiei a publicat o înregistrare video cu testarea noii anti-rachete, lansate cu succes de un echipaj de luptă al Forțelor Aerospațiale de pe poligonul Sarî-Șagan, din Kazahstan. În imagini a fost surprins momentul aducerii containerului cu proiectilul ce urma să fie testat la locul de start, plasarea lui în mină și lansarea propriu-zisă a rachetei, scrie ”Rossiiskaia Gazeta”.

Numărându-se printre puținii care au comentat evenimentul, Comandantul Armatei I de Apărare Antiaeriană și Antirachetă, general-locotenentul Andrei Demin, a fost destul de zgârcit la vorbe, mulțumindu-se să declare că ținta convențională a fost doborâtă cu precizia stabilită, iar noul proiectil a confirmat caracteristicile proiectate. Singurul detaliu ce oferă o temă de analiză a fost referirea făcută de generalul rus la lansările anterioare. Nu este secret faptul că un program de testare este considerat finalizat după 10 verificări reușite. Numai după aceea produsul este livrat armatei.

După cum precizează, în acest context, ”Rossiiskaia Gazeta”, militarii ruși au lansat anul acesta două anti-rachete: la 25 noiembrie și la 28 octombrie. În 2019 au existat cel puțin două asemenea încercări, iar cu un an înainte cel puțin patru. Informații detaliate despre testarea unei noi antirachete au existat și în 2017, dar nu din surse oficiale. Nu a fost precizat nici tipul de anti-rachetă, nici caracteristicile ei. S-a anunțat doar că proiectilul experimental era destinat sistemului de apărare antirachetă al Moscovei și Regiunii industriale centrale a Rusiei.

Experții cred, totuși, că ar putea fi vorba despre produsul modernizat PRS-1M, ce va înlocui actualele sisteme anti-rachetă A-135 aflate în dotarea apărării anti-rachetă a Moscovei. Proiectilul experimental mai este cunoscut și sub indicele 53T6M (Gazelle, conform clasificării NATO). El este echipat cu două motoare și aparatură radioelectronică de bord modernă. Instalația propulsoare conferă anti-rachetei o viteză mare și altitudine de zbor, iar elementele de înaltă tehnologie garantează interceptarea țintei. Potrivit informațiilor, în varianta ei modernizată, racheta poate atinge o viteză de 5,5 kilometri pe secundă. În plus, ea poate suporta o suprasarcină uriașă, de până la 200 g, ceea ce arată o performanța ridicată a echipamentului.

În presă au existat, de asemenea, informații privind capacitatea acestui proiectil de a intercepta focoase ale rachetelor balistice intercontinentale la o distanță de peste 100 de kilometri și la altitudini cuprinse între cinci și zece kilometri.

Viktor Murahovski, redactorul-șef al revistei ”Arsenal Otecestva”, spune că, din datele existente, racheta 53T6M poate fi echipată nu numai cu un focos de fragmentare puternic exploziv, dar poate distruge ținta prin metoda loviturii directe. Adică să efectueze așa-numita interceptare cinetică – lovește focosul rachetei balistice intercontinentale ce zboară cu o viteză de câțiva kilometri pe secundă și îl distruge complet.

Trebuie să înțelegem, spune expertul militar, că este vorba despre interceptarea unor ținte singulare. Nu este vorba despre respingerea unei grupări și, cu atât mai mult, a unui atac masiv. La fel cum nu este în stare să facă nici sistemul anti-rachetă american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 737746