Bank of America: Relațiile cu SUA ale lui Joe Biden – plusuri și minusuri pentru Rusia
14/01
Rusia se retrage și ea din Tratatul Cer Deschis
15/01

Propunerea sportivilor ruși: Katiușa, în locul imnului, la Olimpiadă (VIDEO)

Atleții olimpici din Rusia, fără drapelul Federației Ruse. Olimpiada de iarnă 2018 din Coreea/ Foto: zen.yandex.com

Comisia Sportivilor a Comitetului Olimpic al Rusiei (OKR) a propus Comitetului Executiv al OKR ca, la Jocurile Olimpice din următorii doi ani, melodia ”Katiușa” să constituie acompaniamentul muzical pentru delegația de sportivi, în locul imnului național, a cărui intonare a fost interzisă de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Comitetul Olimpic Internațional a promis să analizeze propunerea, relatează presa rusă.

”Am discutat despre acompaniamentul muzical pentru sportivii noștri, în următorii doi ani. Ne-am oprit la varianta ”Katiușa”. Au fost mai multe sugestii, chiar melodii dintre cele mai moderne…. ”Katiușa” a întrunit, însă, părerea colectivă. Este un cântec cunoscut de toți, îl îndrăgesc  copii, îl știe și comunitatea internațională. Ca atare, am propus Comitetului Executiv această compoziție”, a explicat șefa Comisiei Sportivilor, campioana olimpică la scrimă, Sofia Velikaia, citată de RIA Novosti.

De amintit că, la 16 decembrie 2020, Curtea de Arbitraj Sportiv (CAS) a decis să reducă sancțiunile propuse de Agenția Mondială Antidoping (WADA) împotriva sportului rusesc, înjumătățind, practic, pedeapsa stabilită inițial de WADA, de la patru la doi ani. Conform hotărârii CAS, sportivii ruși nu vor putea evolua la mari competiții internaționale – Jocuri Olimpici și Paralimpice, campionate mondiale – sub drapelul Rusiei și nu vor putea folosi simbolurile naționale, până la 16 decembrie 2022.

Comentând alegerea sportivilor ruși, cunoscutul interpret Lev Leșcenko  a apreciat că, ”dacă nu ni se permite imnul, putem cânta o melodie fredonată în multe țări ale lumii. Este un cântec care nu are legătură cu războiul. Este un cântec obișnuit, interpretat de orchestra Radio încă din 1938”, a precizat artistul.

”Katiușa” este un fel de carte de vizită a Rusiei, o melodie cunoscută peste tot în lume. Pe neprietenii noștri îi va irita. Este o variantă bună, o idee deloc rea”, a declarat, la rândul său, șeful Federației de Curling din Rusia, Dmitri Svințev.

Tatiana Tarasova, renumitul antrenor emerit de patinaj artistic, este, însă, de altă părere. «Eu aș fi propus ”Slavsia” (Să fii slăvită!– n.r.), de Glinka sau Primul concert pentru pian și orchestră al lui Ceaikovski. ”Katiușa” este un cântec minunat, îndrăgit de noi toți, dar ne amintește de război, iar în calitate de imn al echipei la Olimpiadă… M-aș mai gândi», a declarat Tarasova.

Deputatul Dumei de Stat, campioana olimpică la patinaj viteză, Svetlana Jurova, a subliniat că, dacă a fost interzis imnul Rusiei la Olimpiade, pot interzice orice altă melodie asociată cu Rusia. ”Putem propune orice cântec patriotic, precum ”Proșianie Slavianki” (Despărțirea unei slave – n.r.) sau ”Katiușa”, dar trebuie să înțelegem ce forță juridică va avea această propunere…. Mai întâi, trebuie să vedem dacă, în principiu, va accepta Comitetul Olimpic Internațional o asemenea înlocuire. Dacă ni s-a luat imnul, înseamnă că nu ni se va permite altă melodie asociată cu Rusia”, a subliniat Jurova.

În acest context, Comitetul Olimpic Internațional a anunțat că vor fi organizate consultări cu federațiile internaționale referitoare la posibilitatea folosirii altor melodii în locul imnului de stat, scrie TASS. ”Comitetul a luat cunoștință de decizia CAS. Vom evalua cu atenție această hotărâre și consecințele ei pentru competițiile din cadrul mișcării olimpice”, a precizat organizația într-un comunicat.

Urmează cântecul ”Katiușa”, înterpretat de сorul Ansambului Armatei Ruse ”A.Aleksandrov” – VIDEO.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 778760