Succesorul lui Merkel a afișat o atitudine adecvată față de Rusia
19/01
Corneliu Vlad: Sinergii geopolitice și economice în spațiul postsovietic
19/01

Motorul rusesc de rachetă va putea zbura în spațiu de 50 de ori

Motorul de rachetă RD-180, utilizat de Roskosmos în prezent, într-o hală a Întreprinderii Energomaș, Regiunea Moscova/ Foto: RIA Novosti

Motorul de rachetă reutilizabil, dezvoltat pentru noua rachetă purtătoare ”Amur-SPG” va funcționa și pe metan și va putea zbura în spațiu de 50 de ori, reiese din materialele Corporației Roskosmos, postate pe site-ul de achiziții publice, relatează Gazeta.ru.

”Există posibilitatea de a utiliza de cel puțin 10 ori un model de serie al motorului de rachetă cu propulsie lichidă (JRD) ca parte a primei trepte a rachetei purtătoare (RN). De luat în considerare măsurile pentru sporirea posibilității de a folosi modelul de serie a JRD ca parte a primei trepte a RN de până la 25-50 de ori”, citatează RIA Novosti respectivele documente.

În mai anul trecut, corporația de stat a încheiat un contract cu Biroul de Proiectare Himavtomatika pentru suma de 6,3 miliarde ruble (70,7 milioane de euro), în vederea realizării, până în 2025, a motorului RD-0169. Se intenționa să fie dezvoltat pe baza motorului demonstrativ RD-0177, pe care Biroul de Proiectare urmează să-l construiască până la sfârșitul anului curent.

Racheta de categorie medie ”Amur-SPG”, cu două trepte, a cărei primă lansare este prevăzută pentru 2026 de pe cosmodromul Vostocinîi, va avea prima treaptă reutilizabilă (de până la 10 ori) și va fi echipată cu un motor RD-0169, care funcționează cu oxigen și gaz natural lichefiat (metan). Se dorește ca ea să înlocuiască rachetele ”Soiuz-2, aflate, în prezent, în exploatare.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 777936