Zaharova: Susținătorii lui Trump, interesați să obțină cetățenia Rusiei
19/01
Motorul rusesc de rachetă va putea zbura în spațiu de 50 de ori
19/01

Succesorul lui Merkel a afișat o atitudine adecvată față de Rusia

Noul lider al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), Armin Laschet, alături de cancelarul Angela Merkel/ Foto: politobzor.net

Noul lider al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), la guvernare în Germania, Armin Laschet, a fost prim-ministrul Landului Renania de Nord-Westfalia. Este un susținător al proiectului ”Nord Stream-2” și îndeamnă ca Rusia să nu fie demonizată. Pe de altă parte, însă, el este considerat un continuator al politicii promovate de Angela Merkel. Ce se va întâmpla cu relațiile dintre Moscova și Berlina dacă, la toamnă, Laschet va ocupa funcția de cancelar al Germaniei? – se întreabă publicația ”Vzgliad”.

În vârstă de 59 de ani, Laschet a fost ales cu 521 dintr-un total de 991 de voturi exprimate de delegații la Congresul CDU, amânat în repetate rânduri din cauza pandemiei și desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, în regim virtual. Adversarul lui, avocatul corporatist Fridriech Merz, a primit 466 din voturi. Astfel, noul președinte al CDU devine unul dintre cei mai probabil candidați la funcția de cancelar al Germaniei din partea blocului CDU/CSU la alegerile parlamentare din septembrie anul curent. Totuși, observatorii acordă șanse de victorie prim-ministrului Landului Bavaria și președinte al Uniunii Social-Creștine (CSU), Markus Seder, precum și ministrului Sănătății, Jens Spahn.

Laschet, susținut inclusiv de cancelarul Angela Merkel, a fost un aliat fidel al acesteia. În 2015, spre exemplu, el a sprijinit decizia ei de a primi în Germania peste un milion de migranți. Acum, adresându-se delegaților, el a declarat că, după pandemie, ”va trebui să facem multe lucruri altfel”.

Potrivit sondajelor de opinie, conservatorii CDU sunt creditați cu 37% din intențiile de vot la alegerile parlamentare, urmați de ”Verzii” liberali, cu 20% și social-democrații, partenerii de lungă durată ai Angelei Merkel, cu aproape 15%. La capitolul popularitate, Laschet este mult inferior actualului cancelar, ”iar această încredere nu poate fi dăruită, nu poate fi moștenită și nu poate fi lăsata moștenire”. ”Această încredere trebuie câștigată. Nu sunt suficiente cuvintele dure sau bune… Când vorbele și faptele nu se contopesc unele cu altele, apare neîncrederea”, a declarat Laschet.

Politologul german Alexander Rahr consideră că, odată cu venirea lui Laschet la șefia CDU, nu trebuie să fie așteptate schimbări vizibile, care ar fi fost posibile în cazul victoriei lui Merz. ”Sub Laschet puține se vor schimba. Acesta este motivul pentru care delegații l-au ales pe el. Îi va păstra pe cei care au făcut carieră și au ajuns pe culmile puterii în stat sub actualul cancelar. Laschet nu întreprinde demersuri categorice, nu va întoarce partidul spre dreapta, nu îl va face mai conservator, așa cum a promis Merz”, este convins Rahr.

În opinia lui, Laschet va respecta poziția centru-liberală. Acum, opinia publică din Germania va urmări cum va începe să-și construiască echipa care să-l ajute să lupte pentru funcția de cancelar. ”Laschet are șanse bune. Poate astăzi îl vedem pe viitorul cancelar al Germaniei”, a apreciat analistul german.

Dacă va învinge, relațiile ruso-germane nu se vor înrăutăți, cu siguranță. Până acum, politicianul a avertizat în legătură cu demonizarea Moscovei pentru situația privind Crimeea și a pus sub semnul îndoielii acuzațiile la adresa Rusiei privind otrăvirea lui Skripal (Serghei Skripal, fost agent dublu, despre care se afirmă că ar fi fost otrăvit, el și fiica lui, cu agentul chimic Noviciok, în Marea Britanie, n.r.). De asemenea, el a criticat SUA pentru acțiunile lor în Siria și s-a pronunțat în favoarea adâncirii relațiilor cu China.

La Forumul germano-rus din urmă cu câteva luni, Laschet ”s-a pronunțat clar în favoarea proiectului Nord Stream-2”. ”Laschet a fost omul pragmatic, omul care înțelege că între Germania și Rusia sunt multe conflicte, pe care, personal, vrea să le rezolve. Nu este rusofob, dar va apăra interesele naționale”.

În Germania vine la putere un om care are o atitudine mult mai pozitivă față de viitorul relațiilor germano-ruse, mult mai pragmatică decât a manifestat doamna Merkel și mulți alți candidați la funcția de președinte CDU”, afirmă Rahr.

Venind în completare, fostul ministru-consilier al ambasadei URSS în RDG, Igor Maksimîciaev, doctor în științe politice, cercetător la Institutul Europei al Academiei de Științe a Rusiei, este de părere că liderii CDU au dat dovadă de înțelepciune alegând în fruntea partidului un om care nu și-a mânjit reputația cu atacuri scandaloase asupra ”unei țări de a cărei relație depinde, în mare parte, rolul Germanei în relațiile internaționale”. ”Laschet are timp să-și creeze un profil internațional. Necazul tuturor politicienilor regionali este că ei se descurcă bine în treburile mărunte, legate de rolul lor într-o provincie concretă. Dar Renania de Nord-Wesfalia este cea mai dezvoltată regiune a Germaniei, din punct de vedere industrial. Este coloana vertebrală a țării. Prin urmare, în acest sens, el este important ca exponent al expresiei majorității celor care muncesc. În spatele lor există o mare susținere din partea opiniei publice. Dar cum se va transforma această susținere în idei politice concrete se va vedea mai târziu”, este convins Maksimîcev.

Vicepreședintele Comitetului senatorial pentru afaceri internaționale, Andrei Klimov, este, la rândul lui, de părere că nu trebuie așteptate schimbări substanțiale în relațiile ruso-germane în cazul venirii lui Laschet în funcția de cancelar. El și-a amintit cu ironie de foștii săi colegi deputați care, după alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, au băut șampanie în Duma de Stat. ”CDU nu poate fi privit în afara contextului Partidului Popular European, care include partide creștin-democrate și conservatoare din țările Europei. Puterea politică a Germaniei este determinată nu doar de evenimentele ei interne, dar și de poziția Germaniei în structurile Uniunii Europene”, susține Klimov.

În virtutea poziționării țării lor ca lider al UE, o trăsătură specifică a politicii germane, nemții ”transformă multe dintre chestiunile lor de politică internă în europene și invers”. «Eu le-aș recomanda tuturor observatorilor serioși să ia o pauză și să vadă ce se va schimba în următoarele șase luni, odată cu venirea lui Laschet în funcția de șef al CDU. Chiar și cei care se pronunță în favoarea ”Nord Stream-2” nu sunt pro-ruși, ci sunt politicieni pro-germani. Ei înțeleg foarte bine că acest proiect la oferă posibilitatea de a obține avantaje competitive mult mai serioase pentru Germania, comparativ cu Statele Unite, în lupta pentru piața europeană și mondială. Când ei spun că SUA nu au dreptul de a introduce sancțiuni extrateritoriale, ei au în vedere apărarea nu a intereselor Rusiei, ci ale mediului de afaceri german», a explicat Klimov.

Politica viitorului cancelar va fi influențată de restul partidelor, înainte de toate de socialiști, de ”Alternativa pentru Germania” și de ”Verzi”. Merkel a reușit să fie independentă grație experienței sale uriașe, dar acum, nici unul dintre reprezentanții partidului ei nu dispune de un asemenea bagaj politic. ”Lui Laschet îi va fi greu să promoveze o linie politică proprie”, a apreciat politicianul rus.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 777971