Kremlinul, despre ancheta lui Navalnîi legată de ”palatul lui Putin”
20/01
Lavrov, despre eșecul SUA în lupta  împotriva cenzurii: consecințe serioase pentru toți
21/01

Lavrov: Biden va continua politica de dominare

Sediul MAE al Rusiei din Moscova/ Foto: RIA Novosti

Numirile efectuate în echipa președintelui Statelor Unite, Joe Biden, indică faptul că Washingtonul va continua politica de dominare, este de părere ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de agenția TASS.

”Se pare că linia spre dominare a statului american și a modelului american de viață, a percepției americane a vieții altor țări va continua. Descurajarea atât a Chinei, cât și a Rusiei va figura, desigur, pe agenda politicii externe. Ei gândesc deja cum să facă astfel încât Rusia și China să nu se unească într-atât, încât să se simtă mai puternice decât însăși America”, a spus Lavrov, în cadrul conferinței de presă dedicate rezultatelor anului diplomatic 2020.

În opinia lui, manevrele administrației Statelor Unite în privința Rusiei vor deveni, poate, mai politicoase, dar esența politicii Washingtonului nu se va schimba. ”Am, așa, o senzație că, pe direcția rusă, manevrele ar putea deveni, poate, ceva mai politicoase. Dar esența politicii nu se va schimba, practic. Acolo unde este în avantajul americanilor, acolo unde ei înțeleg că fără noi, fără China, nu le iese nimic, acolo vor fi obligați să meargă la niște înțelegeri”, a spus el.

Dialogul dintre Moscova și Washington

Lavrov speră că Biden va forma o echipă de profesioniști, cu care se va putea lucra în privința controlului armelor. ”Așteptăm. În ultimă instanță, acolo însuși Joe Biden este un specialist în sfera dezarmării și a controlului armelor. Cred că va fi interesat ca echipa lui să fie una profesionistă, nu propagandistică”, a adăugat ministrul rus.

Lavrov a amintit că partea rusă a propus administrației președintelui Donald Trump prelungirea Tratatului privind măsurile de reducere și limitare a armelor strategice ofensive și, în paralel, să se lucreze la un nou document, unul mai actual, având în vedere noile tehnologii și care să cuprindă toate tipurile de arme strategice, inclusiv conceptul american al atacului fulgerător.

”După părerea mea, acesta este un criteriu foarte clar, cu mult mai actual comparativ cu criteriul simplei numărări a focoaselor, de orice tip, pe care au încercat să ni-l impună, refuzând propunerea de a se concentra pe amenințările reale, existente în prezent și care pot prinde viață”, a subliniat Lavrov.

Potrivit ministrului, prezența în administrația Biden a unor responsabili cu care Rusia a avut deja dialog, poate permite diplomației ruse să se apuce de treabă ”fără devieri”. ”Chipuri cunoscute. Pe de o parte, acest lucru permite, dacă ar exista și dorință reciprocă în acest sens, să se revină la acele numeroase propuneri pentru agenda ruso-americană pe care noi le-am făcut și care rămân pe masă, să se înceapă negocieri fără altă o pauză îndelungată și fără devieri. Pe de altă parte, acest lucru ne oferă nouă posibilitatea de a avea o imagine aproximativă a liniei pe care o vor promova vechii și noii membri ai echipei de politică externă a noii administrații a SUA”, a afirmat Lavrov, comentând posibilitatea numirii lui Tony Blinken în funcția de Secretat de Stat al SUA și a Victoriei Nuland în calitate de adjunct al acestuia.

Propuneri pentru prelungirea START-3

Rusia va aștepta propuneri concrete din partea administrației Biden pentru prelungirea Tratatului privind măsurile de reducere și limitare a armelor strategice ofensive (START-3), ce expiră pe 5 februarie, a menționat Lavrov.

Ministrul consideră că administrația Biden va merge la înțelegeri cu Rusia și China în acele domenii ce convin americanilor și unde nu pot evita un dialog cu Moscova și Beijingul.

”Cel mai important lucru și, probabil, cea mai importantă prioritate ar trebui să vizeze situația absolut anormală din domeniul controlului armelor. Tot auzim de intențiile administrației Biden de a relua dialogul cu noi pe această temă și de a încerca ca, până la expirarea, pe 5 februarie, a START-3, să fie convenită prelungirea lui. Vom aștepta propuneri concrete, poziția noastră este bine cunoscută, ea rămâne în vigoare”, a spus ministrul.

Șeful MAE a arătat, de asemenea, că Moscova a mai auzit că există intenția administrației americane de a revizui deciziile adoptate sub mandatul lui Donald Trump, de retragere a SUA dintr-o serie de acorduri și organizații internaționale, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății, UNESCO, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. ”Vom vedea, nu ne facem nici un fel de iluzii. … Suntem realiști și la toate problemele înscrise pe agenda de lucru și care reprezintă ceva pentru omenire, avem propunerile noastre, multe dintre ele realizându-se deja”, a adăugat Lavrov.

”Pe scurt: nu așteptăm schimbări radicale, dar, desigur, metodele de promovare a supremației americane vor fi, probabil, oarecum diferite”, a concluzionat ministrul rus de Externe.

 

 

1 Comment

  1. Ultima frază a excepționalului diplomat, ”Pe scurt: nu așteptăm schimbări radicale, dar, desigur, metodele de promovare a supremației americane vor fi, probabil, oarecum diferite”, spune TOTUL! În ciuda limbajului care denotă abilitate și calcul precis al cuvintelor, Lavrov a lăsat să se înțeleagă clar și concis că Rusiei îi sunt indiferente atât persoanele cocoțate pe scaunul prezidențial și vice-prezidențial la Casa Albă, cât și păpușarii care-i manevrează, ori intențiile „partenerilor” de-a anula tratate, de-a impune alte sancțiuni, de-a se implica în menținerea păcii globale. Deja vorbesc despre proiecte imaginare, fanteziste și irealizabile, atunci când amintesc despre situații în care n-ar exista conflicte armate provocate de SUA!!!
    De reținut un singur aspect: deși Occidentul UNIT (adică și cu voci critice din UE) a numit Federația Rusă, citez, ”o benzinărie mafiotă cu pretenții de țară”, sau „putere regională”, nu a reușit s-o rupă sau s-o rănească în mod semnificativ. În ciuda a 46 de pachete de sancțiuni (impuse doar de Administrația Trump), fără a le mai socoti și pe celelalte ale lui Obama și Merkel.
    Militar, SUA încă mai pot distruge Rusia, China, Iranul, Venezuela, dar consecințele vor fi catastrofale. Dacă se pune contra Rusiei, America va dispărea pur și simplu de pe harta lumii, dacă atacă China, se va prăbuși complet pentru o perioadă foarte lungă de timp, dacă îi vine ideea să zgândăre Iranul, se blochează într-un război regional major pe care îl poate pierde cu consecințe geostrategice masive, dacă se uită puțin încruntat și chiorâș la Venezuela, se blochează într-un război de contra-insurgență din care va ieși șifonată rău, inclusiv prin căderea regimului de la Bogota – Columbia, regim-marionetă al Washingtonului.
    Așadar, Serghei Lavrov o spune bine, dar cu alte cuvinte, puțin mai cosmetizate: „puterea” unei națiuni poate fi măsurată economic, militar și politic. Prin urmare, se poate afirma că multe guverne mondiale încă au rămas obediente SUA, că pot influența la ONU sau prin alte organisme internaționale multe dintre deciziile importante, dar se pierde din context un fapt extrem de important: că majoritatea oamenilor din întreaga lume și-a schimbat de mult modul de a vedea și de a interpreta faptele politicienilor americani. Pe scurt, aproape nimeni nu mai consideră SUA o superputere și nici nu mai crede în „american dream”!!! Soljenitîn l-a devoalat încă din *78. Recentul triumf al poporului din Bolivia asupra opresorilor lor este un semn foarte grăitor al acestei tendințe. De aceea, ipoteza cheie, pe care o intuiesc din speech-ul ministrului de externe rus, ar fi că Administrația Biden-Harris nu poate face nimic pentru a schimba aceste tendințe. Desigur, nimeni nu poate prezice ce se va întâmpla în continuare, dar e limpede că SUA se vor prăbuși încet și dureros (așa cum se întâmplă cu toate imperiile arogante și narcisiste) pentru a reuși să renască într-o altă formulă mai umană, dacă nu mai normală și mai lucidă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 786132