O ședință a Curții Constituționale a Republicii Moldova/ Foto: newsmaker.md
”Decizia este definitivă, nu poate fi contestată și intră în vigoare din momentul citirii”, a anunțat verdictul președintele Curții Constituționale, Domnica Manole.
Curtea a evaluat legalitatea acestui act la solicitarea opoziției parlamentare. Unul dintre autorii demersului, deputatul Octavian Țîcu, a declarat că adoptarea legii privind statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică i-ar discrimina pe moldoveni, dar și pe reprezentanții altor minorități naționale din Moldova, care nu vorbesc limba rusă.
El a mai arătat că proiectul de lege nu a fost supus dezbaterii publice. Mai mult, opoziția consideră că noua lege îi obligă pe funcționari să-și asume responsabilități suplimentare pentru traducerea documentelor.
RIA Novosti amintește că, în iunie 2018, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat învechită legea privind funcționarea limbilor, aprobată încă din vremurile URSS. Conform documentului, limbii ruse i se atribuie statutul de mijloc de comunicare interetnică. Ulterior, Parlamentul a adoptat o nouă lege, care a restabilit statutul special al limbii ruse, structurile statului având obligația de a o folosi în răspunsurile la solicitările locuitorilor republicii.
Vizitatori website: 786132