”Revenirea în liga superioară”. Ce spun occidentalii despre vaccinul rusesc
22/01
Germania critică sancțiunile SUA împotriva gazoductului ”Nord Stream-2”
22/01

Republica Moldova. Curtea Constituțională: statutul special al limbii ruse, ilegal

O ședință a Curții Constituționale a Republicii Moldova/ Foto: newsmaker.md

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis că statutul special acordat limbii ruse pe teritoriul țării nu corespunde Legii Fundamentale, relatează RIA Novosti.

”Decizia este definitivă, nu poate fi contestată și intră în vigoare din momentul citirii”, a anunțat verdictul președintele Curții Constituționale, Domnica Manole.

Curtea a evaluat legalitatea acestui act la solicitarea opoziției parlamentare. Unul dintre autorii demersului, deputatul Octavian Țîcu, a declarat că adoptarea legii privind statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică i-ar discrimina pe moldoveni, dar și pe reprezentanții altor minorități naționale din Moldova, care nu vorbesc limba rusă.

El a mai arătat că proiectul de lege nu a fost supus dezbaterii publice. Mai mult, opoziția consideră că noua lege îi obligă pe funcționari să-și asume responsabilități suplimentare pentru traducerea documentelor.

RIA Novosti amintește că, în iunie 2018, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat învechită legea privind funcționarea limbilor, aprobată încă din vremurile URSS. Conform documentului, limbii ruse i se atribuie statutul de mijloc de comunicare interetnică. Ulterior, Parlamentul a adoptat o nouă lege, care a restabilit statutul special al limbii ruse, structurile statului având obligația de a o folosi în răspunsurile la solicitările locuitorilor republicii.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 786132