Kremlinul a răspuns propunerii lui Elon Musk
16/02
Relații cu Rusia. Țările Baltice: Unii pro-dialog, alții pro-sancțiuni
16/02

Wienerzeitung: ”Sputnik V” a provocat un dublu șoc în Europa

Foto: torg.spb.ru

Prima dată, europenii au fost șocați când președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat crearea primului vaccin din lume împotriva coronavirusului și au fost, din nou, șocați, când s-a dovedit că preparatul este eficace și nu provoacă efecte secundare, relatează publicația austriacă Wienerzeitung. Experții s-au văzut nevoiți să recunoască faptul că Rusia nu este nici pe departe acea țară înapoiată cum este ea, de regulă, considerată în lumea occidentală, relatează agenția Rambler.ru.

Jurnaliștii austrieci au subliniat că declarația lui Putin, din vara anului trecut, despre dezvoltarea cu succes a vaccinului, a fost primită în Europa cu scepticism: procedura de înregistrare a preparatului se derulase prea repede.

În același timp, europenii au arătat că președintele rus ar fi riscat mult dacă vaccinul s-ar fi dovedit ineficace: liderul statului s-ar fi putut face de rușine și pe sine, și întreaga țară.

Iar faptul că vaccinul a fost numit în onoarea primului aparat cosmic sovietic, ”Sputnik”, a trezit în Occident ”zâmbete condescendente”, subliniază autorul.

”Cu toate acestea, Rusia oferă lumii prea multe surprize pentru ca imaginea de țară înapoiată, cultivată de decenii în Occident, să mai poată supraviețui”, se arată în articolul din Wienerzeitung.

El arată că, într-un final, ”Sputnik V” a făcut furori în mediul științific occidental: experții au fost nevoiți să recunoască faptul că vaccinul rusesc este eficace și nu provoacă efecte secundare. Specialiștii sunt de părere că reacția pozitivă la preparat poate contribui la distribuirea lui în Europa.

Merită menționată, în context, recenta declarație a ministrului german al Sănătății, Jens Spahn, care, într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, a subliniat că, pentru ca un vaccin să fie folosit în Germania, nu contează în ce țară a fost el produs. Esențial este ca produsul să fie admis pe piață în conformitate cu legislația europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 786129